UDBUD Underdrejet tilsynsråd

Tilsynsrådet der skal holde øje med at kommunerne forvalter borgernes penge bedst muligt ligger stille. I hvert fald har rådet ikke haft et eneste møde i tre år, siden rådet skiftede formand i 2013.
Foto © : KNR
26. februar 2016 17:13

- Vi har faktisk ikke været fysisk samlet, siden jeg blev formand, oplyser Tilsynsrådets formand, Solja Ólavsstovu.

På spørgsmålet om det normalt, at Tilsysnrådet ikke har været samlet på noget tidspunkt i 3-4 år, lyder svaret fra formanden

- Ikke mig bekendt. Og jeg har også spurgt, om der ikke er nogle sager, som har så principiel betydning, at de skal op i Tilsynsrådet. Men det har der tilsyneladende ikke været.

Solja Ólavsstovu blev udpeget til formand for Tilsynsrådet i 2013 af landsdommeren i Grønland, men hvem, der derudover sidder i Tilsynsrådet er heller ikke helt afklaret endnu.

Vidste ikke hun var med i rådet

Her mangler to medlemmer fra KANUKOKA at blive udpeget. Mens det ene af de to medlemmer, som Inatsisartut udpeger, nemlig tidligere borgmester og landstings- og landsstyremedlem, Ruth Heilmann ikke engang var klar over at hun sidder i Tilsynsrådet, da vi taler med hende:

- Jeg er ikke medlem. Jeg har aldrig fået noget at vide om, at jeg er medlem. Og heller aldrig blevet inviteret, siger Ruth Heilmann.

Tilsynsrådet har derfor ikke været fuldt funktionsdygtigt i en periode, erkender Solja Olavsstovu, tidligere direktør i Hjemmestyret:

- Tilsynets sekretariat har ligget lidt underdrejet.

- Så man kan sige, at Tilsynsrådet sådan set har været ude af funktion i en periode?
- Ja, det kan man godt sige.

Første sag i tre år

Men nu er der for første gang i tre år optræk til en sag i Tilsynsrådet. Det sker, efter at Grønlands Erhverv i mandags indbragte Kommuneqarfik Sermersooq og Qaasuitsup Kommunia for Tilsynsrådet, sådan om KNR har fortalt, fordi de to kommuner ikke har sendt offentlige indkøb i udbud.

Sekretariatet for Tilsynsrådet under Naalakkeruisut-formandens departement er lige nu i gang med at se på sagen fra GE, oplyser kontoret.

Det er så op til sekretariatets vurdering, om sagen er så graverende, at også Tilsynsrådet - og dermed Ruth Heilmann - skal forholde sig til den:

- Det vil jeg gerne, siger Ruth Heilmann

Hun har siden har været i kontakt med Indenrigskontoret, som bekræfter hendes medlemsskab af Tilsynsrådet, som forventes at skulle mødes i begyndelsen af april.