Umage kortege på vej til Nuuk

Cairn Energys borerig Leiv Eirikson, men også både Greenpeaces Esperanza og inspektionsskibet Vædderen er i disse timer ved at nærme sig Nuuk.
Skrevet af Rune Langhoff
25. maj 2011 10:27

Ved 11-tiden sejlede den umage kortege således forbi Buksefjorden, men det er usikkert om nogle af skibene vil lægge til i Nuuk eller om Leiv Eirikson vil sejle direkte til efterforskningsfeltet Lady Franklin, der ligger i Davis Strædet et godt stykke ud for hovedstaden - og hvor Cairn Energy vil påbegynde årets boresæson.

Tidligere i dag foretog Leiv Eiriksson et radikalt kursskifte og sejlede ind mod land land, men hverken Grønlands Kommando eller besætningen på Esperanza vil eller kan her til formiddag forklare Radioavisen hvorfor.

Uanset hvad har Greenpeaces tilstedeværelse i Cairn Energys slipstrøm fået en blandet modtagelse.

På Facebook-siden "Greenpeace out of Greenland territories", der blev oprettet i mandags og som allerede har tæt på 200 medlemmer, er der livlig debat.

En af debattørerne er multikunstner Inuk Silis Høegh, der opfordrer til at tilgive Greenpeace, fordi de kæmper for at beskytte den arktiske natur, mens olieselskaber som Cairn Energy kun tænker på egen profit.

Men den udlægning er der uenighed om. Andre skribenter giver nemlig udtryk for, at Greenpeace også tænker som et multinationalt selskab, der vil tjene penge på at profilere sig i medierne på Grønlands bekostning.

Greenpeace selv beskrev i går situationen som anspændt og kaldte i samme omgang Leiv Eiriksson for verdens mest kontroversielle borerig. På organisationens Facebook-side er derfor ikke overraskende overvældende opbakning om Esperanzas tilstedeværelse i arktisk farvand.