Ulykkespakke til inuit i Canada

Inuit, der bor langs de canadiske kyster bliver nu forberedt på det værst tænkelige scenarie efter olie-kastrofen i Den Mexikanske Bugt.
21. december 2010 15:31

Olie-katastrofen i Den Mexikanske Bugt forskrækkede mange i Canada. Inuit, der bor langs kysterne på Baffin-øen og helt over til Tuktoyaktuk i det vestlige Arktis, er nu blevet hjulpet af den canadiske kystvagt, så de er forberedt, hvis der skulle ske en ulykke.

Kystvagten har sammensat, hvad den kalder for en ‘ulykkespakke’, og det er vel at mærke en meget stor pakke. For den består af to containere til hver af de 19 bygder, der er vurderet til at være mest udsatte. Den såkaldte 'ulykkespakke' indeholder hver en lille båd med en påhængsmotor, forskellige kemikalier og andet til at rense vandet og strandene; og desuden er der flyde-materiale til at stoppe olien fra at nå helt ind til kysten.

Disse pakker er nu blevet sendt frem til 19 bygder, hvilket har kostet den canadiske kystvagt omkring 10 millioner kroner.

Men containerne kommer ikke til at stå alene. Kystvagten vil nemlig undervise indbyggerne i bygderne i at bruge indholdet, så de også ved, hvad de skal stille op og dermed er forberedte, hvis det værst tænkelige scenerie - et oliespild eller anden voldsom forurening - nogensinde bliver virkelighed.