Ulovlige prisaftaler på bånd

- Når jeg har tjent penge - og dem har jeg tjent mange af, så er det ikke sket ved at slås om opgaverne. Sådan lød det på en båndet optagelse på andendagen af den retssag, hvor tre virksomheder inden for bygge- og anlægsbranchen herhjemme, står anklaget for indbyrdes at aftale priser på byggeopgaver i forbindelse med licitationer.
Skrevet af Mads Ullerup
21. marts 2012 16:39

En næsten 30 minutter lang båndet optagelse af et møde mellem direktørerne for henholdsvis Polar Entreprise og B.J. Entreprise gav i dag et billede af, hvordan ulovlige prisaftaler sandsynligvis har fundet sted i, i hvert fald en del af den hjemlige entreprenørbranche.

Da et kollegiebyggeri i Sisimiut blev sat i licitation i 2009, ville entreprenørvirksomheden B.J. Entreprise sikre sig opgaven foran snuden på blandt andet konkurrenten Polar Entreprise.

Direktøren for B.J. Entreprise, John Kvistgaard Eliassen kontaktede derfor direktøren for Polar Entreprise og lovede, at han kunne få en underopgave, der bestod i jordarbejdet. Til gengæld skulle Polar Entreprise lade være med at byde på hovedentreprisen eller i det mindste aflevere et dyrere bud end B.J. Entreprise, så de ville have størst mulig chance for at vinde licitationen.

Direktøren for Polar Entreprise, Lars Christian Madsen, forklarede i retten i dag, at han flere gange tidligere var blevet kontaktet af netop B.J. Entreprise, der ville indgå ulovlige prisaftaler. Presset fra B.J. Entreprise om at indgå aftaler under bordet blev til sidst for meget for Lars Christian Madsen, der derfor i 2009 valgte at optage to møder, han havde med direktøren for B.J. Entreprise for at få problemet frem i offentligheden.

Begge optagelser blev afspillet i retten i dag.

På den sidste af de to optagelser fortæller Lars Christian Madsen til John Kvistgaard Eliassen, at Polar Entreprise havde tænkt sig at afgive et reelt bud på hele opgaven. Dette skete på trods af, at John Kvistgaard Eliassen havde forsøgt at tale Polar Entreprise fra at byde på opgaven.

På den båndede optagelse hører man, hvordan John Kvistgaard Eliassen gentagne gange og meget insisterende forsøger at presse Polar Entreprises direktør til at holde sig væk fra opgaven.

- Enten lader I vær med at byde, eller også byder I over os, lød det flere gange fra John Kvistgaard Eliassen.

Overfor sagens anklager forklarede han efterfølgende, at hele episoden handlede om at holde det konkurrerende islandske entreprenørfirma Istak ude af landet.

- Jeg fyrer så meget lort af, at jeg nødig vil lægge hovedet på blokken for det. Det er bare ren pral, lød forklaringen fra John Kvistgaard Eliassen overfor anklageren om de ting, han havde sagt på mødet med Lars Christian Madsen.

B.J. Entreprise står for skud igen i morgen sammen med de to andre entreprenørvirksomheder Permagreen Grønland A/S og Kang-Total-Byg, der også er anklaget i sagen om de ulovlige prisaftaler.