Ulovlig lukning af institution

Selvstyret har uden hjemmel lukket en døgninstitution. Det har Landstingets Ombudsmand vurderet, og hun uddeler skarp kritik til Departementet for Familie for at handle ud over sine beføjelser. Meget tyder på, at det samme var tilfældet med Skoleskibet Tûgdlik, som Selvstyret fratog godkendelsen til at fungere som døgninstitution sidste år.
01. juni 2012 11:15

Under et uanmeldt tilsyn på en anonymiseret selvejende døgninstitution i 2009 konstaterer myndighederne bl.a. en "grænseoverskridende fysisk kontakt mellem forstanderen og nogle af de anbragte piger" og både personale og anbragte tilkendegiver, at de er utilfredse med forstanderens "aggresive og voldsomme adfærd". Da Departementet kort tid efter modtager en indberetning fra Psykiatrisk Afdeling på Dronning Ingrids Hospital, der mistænker forstanderen for at have et seksuelt forhold til en 17-årig pige fra institutionen, skrider de til handling.

De får institutionens bestyrelsesformand til øjeblikkeligt at suspendere forstanderen, som de nu også har politianmeldt.

Dernæst trækker de institutionens godkendelse tilbage, men indvilliger i at lade den drive videre under nyt navn, med nye vedtægter, ny bestyrelse og ikke mindst ny forstander. Der skal bare søges om ny godkendelse.

Problemet er blot, ifølge ombudsmand Vera Leths vurdering, at Departementet ikke har hjemmel til at godkende institutionen, i og med den er privatejet. De har kun hjemmel til at indgå en aftale med en sådan institution, som de så kan vælge at ophæve, hvis de mener den bliver misligholdt.

- Det betyder at selve institutionen ,som er oprettet på privatretligt grundlag hverken kan lukkes eller overtages af Departementet for Familie, Kultur, Kirke og Ligestiling, lyder det i Ombudsmandens udtalelse.

Ombudsmanden finder det samtidig meget kritisabelt, at departementet aldrig har lavet en driftsoverenskomst med institutionen, som er en forudsætning for at institutionen kan være en døgninstitution.

I øjeblikket er Ombudsmanden i gang med at endevende en sag med samme problematik: Nemlig den om Selvstyrets samarbejde med den nu lukkede døgninstitution, Skoleskibet Tûgdlik, der ligeledes var privatejet. 

Det sker efter Tûgdliks ejer sidste år klagede over Selvstyrets beslutning om netop at trække institutionens godkendelse tilbage.

Vera Leth udtaler til Radioavisen, at der er lighedspunkter i de to sager, men vil ikke kommentere det yderligere, da Tûgdlik-sagen stadig er under behandling.

Ser man på den aktuelle afgørelse, peger det altså i retning af, at Selvstyret også i tilfældet Tûgdlik meget vel kan have overskredet sine beføjelser, da de lukkede institutionen.