Ulo udgiver grønlandsk musikskat

To nye cd'er med traditionelle trommesange og kælesange er kommet på gaden. Det er musikforlaget Ulo, der står bag udgivelsen af gamle optagelser fra Qaanaaq området.
Skrevet af mlk
29. juni 2010 05:20

Musikken er trommesange og traditionelle kælesange indspillet fra 1906 og frem til 1984 i det gamle Thule og i Qaanaaq. Cd'erne er de første udgivelser i en længere række af traditionel grønlandsk musik.

Det er musik-etnologen Michael Hauser og journalisten Karsten Sommer, der har gennemlyttet omkring 800 timers indspilninger af traditionel grønlandsk musik lige fra Qaanaaq til Øst- og Vestkysten.

Musikken er gravet frem i arkiver i museer i Nuuk og Danmark, og meget af musikken var aldrig for alvor blevet lyttet igennem før.

Lyden er blevet renset for gammel støj, så den kommer så tæt på den oprindelige atmosfære, fra da sangene blev fremført.

Nogle trommesange synges kørende på hundeslæde - på andre hyler en hund med - cd'erne er fyldt med lydbilleder fra et helt århundrede.

- Materialet er en gemt skat af smukke melodier, et glimt af det skønne liv fra dengang, som kan give folk i dag en inspirerende oplevelse, skriver Karsten Sommer i forordet til udgivelsen.

I alt udkommer 5 cd'er. De første 2 med musik fra Thule og Qaanaaq udkom i forbindelse med åbningen af ICC-konferencen i Nuuk.

Herefter udgives en solo cd med trommesangeren Imîna Imîna og til sidst en samling med østgrønlandsk trommesang og en med vestgrønlandske indspilninger, blandt andet med digterpræsten Henrik Lund.