Ukraine spøger i Arktis

Endnu et Arktisk Råd møde er nu blevet aflyst. Denne gang et møde, der skulle finde sted i Canada i juni måned.
20. maj 2014 07:56

Mødet var et møde mellem de såkaldte SAO'er, Senior Arctic Officials. Canada boykottede i april måned møder på arbejdsgruppeniveau i Arktisk Råd under henvisning til Ruslands besættelse af Krim.

Men ifølge miljøjournalisten Irene Quaile, som har en blog på den tyske radio Deutsche Welles hjemmeside,  gør Arktisk Råds sekretariat i Tromsø sit bedste for at afvise, at den nye aflysning hænger sammen med Ruslands aktioner i Ukraine, men forklarer blot, at mødet er blevet lavet om til et telekonference møde.

Arktisk Råds formand, canadiske Leona Aglukkaq, har dog tidligere sagt, at Canada indtager en principel kritisk holdning over for Ruslands handlinger i forbindelse med Ukraine, og at Canada støtter det ny styre i landet.
 
Den holdning falder godt i tråd med udtalelser fra USA's udenrigsministerium, der har meddelt, at det vil mindske officielle møder med Rusland, omend de vil evaluere møderne individuelt.

Som eksempel har USA netop trukket finanseringen tilbage til en rundrejse til Alaska for russiske og amerikanske videnskabsfolk, der skulle studere steder, hvor der tidligere havde fundet naturkatastrofer sted. Den skulle have foregået i juni måned.

Irene Quaile forudser, at situationen mellem Rusland og Ukraine vil kaste skygger over Arktisk Råds arbejde længe endnu. USA overtager formandsskabet fra Canada i 2015.