Ukendte Jette Bang film vises

Der venter borgerne i Qasigiannguit og Sisimiut en helt speciel oplevelse, når de i de kommende uger får en enestående mulighed for, som de første, at se en række film fra slutningen af 1930´erne optaget af den legendariske fotograf Jette Bang.
Skrevet af Karsten Sommer
05. april 2014 14:43

Det er ph.d.-studerende Anne Mette Jørgensen, der for Danmarks Nationalmuseum har digitaliseret en række gamle 16mm-film, filmet af Jette Bang, som også blev hædret med en stor bog i anledning af 100-året for hendes fødsel.

Mange af de film, der vil blive vist i Grønland, er aldrig blevet vist offentligt - hverken i Danmark eller heroppe.

Filmene omhandler fiskeriet i Diskobugten og forarbejdningen af fisk og rejer, blandt andet på hermetikfabrikken i Sisimiut.

På de gamle filmstrimler er der billeder af hajfangst fra kajak, laksefangst i en elv samt fiskeri af torsk, rejer og helleflyndere fra joller, kuttere og trawlere.

Man ser også, hvordan de store fisk gøres i stand, og ikke mindst hvordan rejepillerskerne først piller rejerne og dernæst pakker dem i fine mønstre i dåserne på fabrikken i Sisimiut.

Jette Bang optog filmene langs den grønlandske vestkyst i 1938 til 1939 med det formål at vise, hvordan Grønland i den tid blev moderniseret.

Anne Mette Jørgensen vil nu vise nogle af Jette Bangs film i en række af de byer og bygder, hvor de er optaget.

Hun lægger ud med to arrangementer i Qasigiannguit på mandag og tirsdag den 7. og 8.april.

Senere samme uge kommer hun til Sisimiut, hvor både gymnasiet, plejehjemmet og museet lægger lokaler til tre fremvisningsaftener.

Arrangementerne vil finde sted i samarbejde med lokalmuseerne i de to byer.