Ugyldiggjorte stemmer sender Suka Frederiksen i Inatsisartut

Det bliver Suka Frederiksen og ikke Jess Svane, som får Siumuts 11. og sidste mandat i Inatsisartut efter valget den 28. november. Det sker som følge af, at 13 ugyldiggjorte stemmer alligevel er blevet godkendt.
Suka K. Frederiksen Foto © : Siumut
Skrevet af Camilla Dam
08. december 2014 16:33

En kandidat fra Kommune Kujalleq har gjort indsigelser over for valgbestyrelsen. Vedkommende ville havde kontrolleret de 13 ugyldiggjorte stemmer fra forsamlingshuset Narsaq. Og de 13 blev derefter godkendt af valgbestyrelsen og fordelte sig som følger:

Andreas Uldum, Demokraterne: 1 stemme

Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit: 4 stemmer

Naja Lund, Inuit Ataqatigiit: 1 stemme

Kim Kielsen, Siumut: 4 stemmer

Ineqi Kielsen, Siumut: 1 stemme

Suka K. Frederiksen, Siumut: 1 stemme

Aqqaluaq B. Egede Inuit Ataqatigiit: 1 stemme

Og med en stemme mere til Suka Frederiksen stod det lige mellem hende og Jess Svane, som begge fik 172 stemmer. Dermed måtte der en lodtrækning til, som gjorde Suka Frederiksen til Inatsisartut-medlem, mens Jess Svane bliver førstestedfortræder.

Forskellen er dog ikke så stor, da Siumut er i færd med at forme det nye Naalakkersuisut sammen med Demokraterne og Atassut. Derfor bliver der givetvis også plads til Jess Svane i Inatsisartut.

 

En stemme mere til IA

Valgbestyrelsen fandt også en ugyldiggjort stemme fra Maniitsoq til Gerth Nielsen fra Inuit Ataqatigiit, som er blevet godkendt.

Alt i alt betyder det, at forskellen mellem landets to største partier er en stemme mindre end først antaget. 325 stemmer skiller Siumut og Inuit Ataqatigiit – og så altså forskellen på at sidde i Naalakkersuisut og udenfor.

Ved mødet i valgnævnet blev der også trukket lod i rækkefølgen blandt fire stedfortrædere med stemmelighed både blandt Demokraterne og partii Naleraq. Se rækkefølgen her.