Uenighed om udskiftninger i bestyrelser

Udskiftninger skaber tro og energi, siger Aleqa Hammond, mens ekspert peger på, at store udskiftninger skader arbejdet i bestyrelser.
28. maj 2014 13:06

Der har været travlt ved svingdøren i de Selvstyreejede virksomheder, hvor formand for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond har ment, at der var behov for friske kræfter.

De seneste uger har formanden blandt andet skiftet fire ud af fem selvstyreudpegede medlemmer i Royal Arctic Lines, tre ud af fire hos Boligselskabet INI og to ud af fire hos TelePost.

Den store udskiftning har ført til kritik. En kritik landets leder ikke mener er berettiget.

- Det er rigtigt, at udskiftninger skaber forandring. Men forandring er ikke kun en dårlig ting. Tværtimod tror vi i Naalakkersuisut på, at de valgte udskiftninger vil skabe fornyet tro og energi, også i bestyrelserne, siger Aleqa Hammond.

Flemming Poulfelt er professor og prodekan ved Copenhagen Business School og ekspert på bestyrelser. Han peger på, at der altid er en risiko ved at lave for meget om i bestyrelser.

- Den kontinuitet der gerne skulle præge arbejdet forsvinder. Der kan selvfølgelig være årsager til, at en hel eller stor del af en bestyrelse skiftes ud, men man vil meget ofte forsøge at tilgodese at medlemmerne udskiftes på glidende vis. To medlemmer udskiftes det ene år, og så kan der gå et par år og så udskiftes der to til, således at man får noget kontinuitet i arbejdet, siger Flemming Poulfelt.

Det er dog langt fra den model Aleqa Hammond har valgt at køre efter. I både TelePost og INI A/S så vi endda, at et tilfredsstillende resultat og en tilsyneladende velfungerende bestyrelse ikke var nok til, at man lod bestyrelsen fortsætte. Eller at man lod medlemmer sidde deres periode ud.

Dette undre Flemming Poulfelt.

- Så kan man jo godt spørge om, hvorfor man gør det. Altså hvis der er fred og ro, og man har en fornuftig indtjening, og man også har fået lagt retningen for virksomheden, så vil jeg stadigvæk hævde, at det ikke er hensigtsmæssigt med en meget stor udskiftning.

Aleqa Hammond peger på, at hun lægger vægt på bestyrelsesmedlemmernes kompetencer, men at Naalakkersuisut også har et ønske om, at bestyrelserne skal repræsentere befolkningen og landet geografisk bedst muligt.

Det mener Flemming Poulfelt i og for sig er fint, men han siger, at det dog bør være sekundært.

- Det er klart, at en bestyrelse skal vælges ud fra de faglige og bestyrelsesmæssige kompetencer, som der er behov for i det pågældende selskab. Så synes jeg det er da fint, hvis der er en form for skelen til, om den pågældende har et samfundsmæssigt engagement, men stadigvæk - drivkraften er de kompetencer man møder op med til bestyrelsen, siger han.