Uenighed om investering i telemedicin

Telemedicinudstyret Pipaluk er ifølge Tasiilaqs distriktslæge en fejlinvestering, der bare samler støv i de fleste bygder. Men fungerende cheflæge afviser påstanden om fejlinvesteringen og siger videre, at udstyret stadig er i opstartsfasen.
Skrevet af Jette Andersen
16. maj 2012 07:18

Doris Palvio er distriktslæge i Tasiilaq og har arbejdet som læge primært på Østkysten i 10 år. Dvs. også før telemedicinudstyret Pipaluk kom til. Og hun er ikke begejstret for Pipaluk.

- Den kan jo ikke erstatte nogen som helst, den kan ikke erstatte en bygdemedarbejder, for den kan ikke dele piller ud og den kan ikke fortælle, hvordan folk har det, siger Doris Palvio.

Distriktslægen skrev et læserbrev til avisen AG, efter at hun havde læst en historie på KNRs hjemmeside, hvor der stod, at Pipaluk var en succes. I læserbrevet skriver hun:

"Lad os nu kalde en skovl for en skovl og ikke forsøge at bilde nogen ind at investeringen i Pipaluk har været en succes."

Men det kan fungerende cheflæge Kent Kleinscmidt ikke forstå.

- Vi er jo ikke engang rigtig kommet i gang. Vi kan godt sige, at det ikke er noget som sundhedspersonalet har efterspurgt, men det er noget man på globalt plan, regner med kan betyde meget for den måde, vi leverer sundhedsydelser på. Så den er kommet for at blive, og vi vil udbygge det og vi vil gøre det endnu bedre her i fremtiden.

Kent Kleinschmidt oplyser at ca. fem procent af konsultationerne i hverdagene sker over Pipaluk. På den anden side siger lægen fra Tasiilaq, Doris Palvio, at der kan gå flere uger imellem, at systemet tages i brug.

- Meningen var jo, at bygdemedarbejderne skulle bruge det til at give nogle informationer til os og vi skulle måske bruge det til at give det videre til Nuuk, men vi bruger det ikke.

I stedet havde hun gerne set at pengene, der er blevet brugt til at få telemedicinudstyret Pipaluk, brugt til andre formål. Blandt andet kurser.

- Det ville jo have været en brøkdel af hvad det har kostet.

Apparatet blev købt med en bestemt version af en software, der viste sig at mangle 12 opdateringer som - af en ukendt grund for Kent Kleinschmidt - ikke var blevet implementeret i det system, de har.

- Nu kører den godt og stabilt, selv i satellitbyer. Så jeg mener ikke at det er en fejlinvestering.

Pipaluk kan blandt andet bruges til øreundersøgelser, tage EKG, måle blodtryk, puls, og temperaturer. Den kan tage billeder og filme skader og sygdomme på huden. Den kan også lave lungeundersøgelser, som ifølge Kent Kleinschmidt ikke var muligt før Pipaluk.