Uenighed om fordeling af bevillinger

Naalakkersuisut deler for tiden gaver ud til kommunerne for at bekæmpe arbejdsløsheden. Det er dog ikke alle der er lige tilfredse med deres andel.
Skrevet af Thora H. Nielsen
13. maj 2014 14:12

Det drejer sig om de 174,2 million kroner, der er afsat til bekæmpelse af arbejdsløsheden. Inatsisartuts Finansudvalg har netop godkendt Naalakkersuisuts ansøgning. Men selvom Kommuneqarfik Sermersooq står til en bevilling på 39,1 million kroner, er borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq Asii Chemnitz Narup skuffet. Hovedstaden får nemlig kun13 million kroner.
 
-Jeg må jo blive ved med at undre mig over, at man tror i Naalakkersuisut, at vi kan nøjes med 27.000 pr.ledig og sikre os, atr vi sænker arbejdsløsheden, når de andre kommuner får 44.000 kroner pr.ledig, siger hun.
 
I følge Kommuneqarfik Sermersooqs egne beregninger vil der gennemsnitlig blive bevilget 27.000 kroner pr. ledig i Sermersooq, men sammenligner man med andre kommuner, eksempelvis med Kommuni Kujalleq, så får de 44.000 kroner pr. ledig. Asii Chemnitz Narup undrer sig over, at der skal være så stor en forskel på bevillingerne:
 
-Vi kan ikke gøre det billigere end de andre kommuner. Og på vores 990 ledige vil jeg have lov at spørge, skal de ikke have den samme hjælp som ledige i andre kommuner? Det mener jeg jo, de skal.
 
Hun gør opmærksom på, at de trods den lave bevilling vil fortsætte deres arbejde for at få flere i arbejde og nævnte blandt andet, at kommunalbestyrelsen sidste år vedtog 10 nye mål til at bekæmpe arbejdsløsheden. Men den lave bevilling vil ikke blive glemt og Asii Chemnitz Narup vil tage emnet op på et møde i Ilulissat senere på måneden.
 
Men der er en forklaring på den lave bevilling påpeger naalakkersuisoq for Arbejdsmarked Jens-Erik Kirkegaard. Kommuneqarfik Sermersooq fik nemlig bevilget 111 million kroner til anlægsopgaver sidste år, penge som kommunen endnu ikke har fået brugt, og det har Naalakkersuisut taget med i deres vurdering.
 
-Vi må huske på, at Nuuk by havde anlægsopgaver for 111 million kroner, der ikke var blevet udmøntet endnu. Man skal koncentrere sig om at sætte de ting i gang også, hvis man får alt for mange penge oveni så bliver de måske bare ophobet. Man skal kigge på helheden for at kunne have en effektiv administration af bevillingerne, pointerer Jens-Erik Kirkegaard.