Uenighed mellem Grønland og Danmark om CO2

Mens formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist lige nu er på vej på talerstolen for at åbne den stort anlagte konference "Nuuk Climate Days" overvejer han, om Grønland skal forlade den danske delegation under klimatopmødet i København til december.
25. august 2009 07:12

Ifølge dagbladet Information har Danmark og Grønland indtil nu ikke kunnet nå til enighed om en højere CO2 kvote, der vil tillade udviklingen af industrivirksomhed i Grønland.

- Vores ambition er at nå til forståelse med Danmark. Men kan vi ikke blive enige, så må vi gøre noget andet. Og det har vi meddelt den danske regering, siger Kuupik Kleist. Han oplyser, at Grønland har en åben invitation fra G77, der er en sammenslutning af fattige lande.

Kuupik Kleist har i forbindelse med åbningen af "Nuuk Climate Days" bedt om at få udvidet sin taletid udover de fem minutter, der var berammet til hans åbningstale.

Konferencen har tre hovedtemaer: Hvad sker der lige nu med indlands- og havisen ved Grønland, og hvordan vil issituationen se ud om 10-15 år?

Hvordan vil afsmeltningen påvirke kloden globalt? Hvad vil der f.eks. ske med verdenshavens vandstand?

Og endelig - hvordan vil ændringerne påvirke Grønland, og hvad kan vi gøre for at tilpasse os ændringerne?

Omkring 30 af forskerne kommer til konferencen, så at sige direkte fra indlandsisen, hvor de i denne sommer har foretaget videnskabelige undersøgelser.

- Så der vil på konferencen blive fremlagt helt friske videnskabelige resultater, fortæller en af arrangørerne af Nuuk Climate Days, statsgeodæt Rene Forsberg fra Danmarks Tekniske Universitet.

Det kan tilføjes, at konferencen her på førstedagen er åben for offentligheden. KNR TV sender i øvrigt udsendelsen "Vores land i forandring" om netop klimaændringernes betydning. Udsendelsen sendes i morgen onsdag kl. 19.30 og på torsdag kl. 19.55 på Grønlandsk.