Udvikling fremfor kulturarv

I fremtiden må fredede områder vige pladsen for samfundsudviklingen. Men kun i særlige tilfælde.
Skrevet af Rune Langhoff
13. maj 2010 12:39

Fra den 1. juli kan Naalakkersuisut ophæve fredninger af kulturarvsbeskyttede områder, når vitale hensyn til samfundsudviklingen kræver det.

Under gårsdagens møde i Inatsisartut blev loven om fredning og anden kulturarvsbeskyttelse vedtaget: 29 medlemmer stemte for loven, ingen stemte imod, mens et enkelt medlem afstod fra at trykke på knappen.

- Jeg synes vi har fundet en passende balance imellem hensynet til vores kulturminder, uden de nødvendigvis bremser for udviklingen henimod en selvbåren økonomi, siger naalakkersuisoq for kultur Mimi Karlsen.

Råstofindustrien slikker sig om munden ved tanken om olie og mineraler i Grønlands undergrund. Med loven i hånden kan Naalakkersuisut bane vej for erhvervsprojekter med masser af arbejdspladser, hvis de skulle omfatte fredede områder.

- Men vi kan jo ikke bare buldre sådan nogle ting igennem. Der skal være tale om særlige omstændigheder, som skal begrundes. Og så skal kulturminderne også dokumenteres, før fredningerne bliver ophævet, understreger Mimi Karlsen.