Udvalgsmedlemmer ønsker viden om Pituffik-investering

Medlemmer af Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg vil have mere at vide om konsekvenserne af amerikanernes investering i radaren på Pituffik på over en kvart milliard kroner.

Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg er ikke blevet informeret om amerikanernes opdatering af radaren, fortæller næstformand i udvalget Justus Hansen fra Demokraterne

- Jeg kan ikke erindre, at vi er blevet informeret om det i udvalget - nej det kan jeg ikke, lyder det fra Justus Hansen.

LÆS OGSÅ Grønland burde inddrages i Pituffik-investering

I en kronik i Jyllands-Posten tirsdag fremførte forfatteren Hans Jakob Helms, at Grønland burde være blevet inddraget i amerikanernes beslutning om at investere over 250 millioner kroner i radaren på Pituffik for at gøre det amerikanske missilskjold mere effektivt.

Motzfeldt og Hansen enige

Helms henviser til Igaliku-aftalen mellem Kongeriget Danmark og USA, der sikrer, at USA vil "konsultere og informere (...) forud for gennemførsel af enhver væsentlig ændring af Amerikas Forenede Staters militære operationer eller faciliteter i Grønland."

Det er Justus Hansen umiddelbart enig i:

- Selvfølgelig, det er det hele aftalen bygger på - at når det kommer til anliggender på grønlandsk jord, så skal Grønland informeres hurtigst muligt.

Medlem af udvalget for Siumut Vivian Motzfeldt deler Justus Hansens vurdering.

- Der står i aftalen, at Grønland altid skal inddrages, når landet indblandes. Og hvis det ikke sker, følger man ikke aftalen, siger Vivian Motzfeldt, der bekræfter, at udvalget ikke er blevet orienteret om USAs investering i Pituffik.

Vil arbejde for orientering

Både Justus Hansen og Vivian Motzfeldt vil nu arbejde for, at Naalakkersuisut retter henvendelse til den danske regering for at få flere oplysninger i investeringen i Pituffik.

LÆS OGSÅ Pituffik opdateret for 40 millioner dollar

Justus Hansen finder det vigtigt, at Selvstyret inddrages, fordi Grønland kan være udsat for en større militær trussel efter opgraderingen:

- Det(Pituffik, red.) er jo et mål i forvejen, hvis det skulle komme dertil. Og selvfølgelig vil det være et endnu vigtigere mål efter en opgradering af en radar, og det er jo på grønlandsk jord, siger Justus Hansen.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt