Qeqqata Kommunia har indført fri adgang til idræt for alle personer under 18 år, hvor kommunen betaler kontingentet til alle sportsklubber. Projektet tages i brug allerede i dag.

Udvalgsformand i Qeqqata: Gratis idræt skal holde børn og unge fra misbrug

Qeqqata Kommunia har en ambition om at børn og unge skal holdes væk fra rusmidler. Det skal blandt andet ske med sport og motion.

- Misbrug er en af de største problemer, vi har i dag. Og hvis vi skal forebygge det, bliver vi nødt til at give borgerne bedre muligheder.

Det siger formanden for Uddannelse, Sundhed, Kultur- og Fritidsudvalget i Qeqqata Kommunia, Evelyn Frederiksen (S).

Qeqqata Kommunia har indført fri adgang til idræt for alle personer under 18 år, hvor kommunen betaler kontingentet til alle sportsklubber. Projektet tages i brug allerede i dag.

Sundere livsstil

Inspirationen til projektet kommer fra Island, hvor det er bevist, at aktive børn og unge får en sundere livsstil fra en tidlig alder. Men også tal fra Skolebørnsundersøgelsen fra 2018 har vakt interesse hos udvalget. Undersøgelsen er lavet af Statens Institut for Folkesundhed.

LÆS OGSÅ Al idræt bliver gratis for børn og unge i Qeqqata

- Undersøgelsen viser, at alt for mange personer allerede i en meget tidlig alder har prøvet at ryge cigaretter, hash og drukket alkohol. Det skal vi være med til at formindske.

Udover det vil udvalget også støtte Grønlands Idrætsforbund:

- Vi vil også støtte GIF's ambitiøse mål om at blive verdens mest aktive land i 2030.

Alle skal samarbejde

Men alt bliver ikke helt gratis. Med tiltaget indfører kommunen samtidig en regel om, at idrætsudøvere over 14 år, som får tilskud fra det offentlige til at deltage i sportsstævner og udflugter, for eksempel skal rydde sne ved kommunens institutioner, hjælpe ældre, rydde op i naturen eller andre ting, som kommer det nære samfund til gode.

Og hvis projektet skal lykkes, skal både forældre, de unge og idrætsforeninger arbejde tæt sammen, vurderer Evelyn Frederiksen. Hun håber på, at Qeqqata Kommunias projekt vil blive en inspiration hos de andre kommuner i landet.

- Hvis vi allesammen skal støtte Idrætsforbundets mål, må vi allesammen gøre en indsats, på den måde kommer vi tættere på målet, siger hun.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt