Udvalg enig om makrelafgift

Alt tyder nu på et bredt politisk forlig i Inatsisartut i sagen om den omstridte makrelafgift.
02. juni 2014 07:26

Et enigt finansudvalg har nu afgivet betænkning, før afgiften kommer til tredje og sidstebehandling på onsdag den 4. juni. Udvalget, der består af medlemmer fra Siumut, Atassut og IA, anbefaler nu, at afgiften på forsøgsfiskeriet efter makrel ved Østgrønland bliver på 95 øre pr. kilo i stedet for de halvanden krone kiloet, som Naalakkersuisut oprindeligt havde lagt op til.

Ifølge udvalget betyder det, at det budgetterede afgiftsprovenu i indeværende års finanslov på 90 millioner kroner vil kunne holdes.

Forsøgskvoten er fastsat til 100.000 tons, og det betyder indtægter til landskasssen på 95 millioner kroner, hvis ellers hele kvoten opfiskes.

Uenigheden om afgiftsstørrelsen opstod, efter at makrelkvoten blev forhøjet til de 100.000 tons, og fiskerierhvervet samtidig fandt afgiften på halvanden krone pr. kilo alt for høj i betragtning af, at der er tale om et økonomisk risikabelt forsøgsfiskeri, der vil betyde store udgifter til både indchartring af fartøjer og omrigning af fartøjer, fordi den grønlandske fiskerflåde ikke råder over specialfartøjer til markrelfiskeri. Hertil kommer udgifter til omskoling af besætningsmedlemmer.

Resultatet af den politiske debat blev herefter, at Naalakkersuisut efter protester fra flere medlemmer af koalitionspartierne måtte trække sit oprindelige afgiftsforslag tilbage og opfordre Finans- og Skatteudvalget til at søge et kompromis i sagen. Det er så blevet de 95 øre pr. kilo.

52.000 tons af kvoten på de 100.000 tons er tildelt 11 grønlandske fartøjer, mens 38.000 tons tildeles grønlandske selskaber med indchartrede udenlandske fartøjer, mens de resterende 10.000 tons er en reservekvote, der eventuelt vil blive fordelt mellem de fartøjer eller rederier, der hurtigst opfisker deres tildelte kvoter.