Udsigt til nemmere behandling af foranstaltningssager

Grønlandske indsatte i Herstedvester må ofte væbne sig med tålmodighed når de henvender sig til retsvæsenet. Det går nemlig alt for langsomt med få berammet foranstaltningsændringssager. Men den nye struktur giver udsigt til forbedringer, bebuder retsvæsenet.
Skrevet af Mads Lynge
16. november 2010 12:16

Dommer ved Retten i Grønland Thomas Trier Hansen, kan kun erklære sig enig i den kritik, som bistandsværgerne for de grønlandske indsatte i Herstedvester, har rettet mod retsvæsenet.

Bistandsværgerne er nemlig harme over, at deres klienter i det hele taget skal afsone deres domme i Danmark, men også over, at de har store problemer med at få fastsat retsmøder. Ofte tager det måneder. Og gang på gang oplever værgerne, at de slet ikke får svar på deres henvendelser til retssystemet her i Grønland.

- Det har i lang tid kørt rigtig dårligt med at få berammet retsmøder i foranstaltningsændringssager. For det er et problem, lyder det fra Thomas Trier Hansen.

Og der er allerede nogle konkrete initiativer på tegnebrættet:

- Vi har derfor taget initiativ til, at der bliver afsat en dag om måneden til foranstaltningsændringssager. Derudover vil vi også forsøge at implementere en regel om, at der altid skal være skrevet en dom inden for 3 måneder fra modtagelsen af sagen, siger Thomas Trier Hansen.

Men hvorfor står det egentlig så sølle til med sagsbehandlingen i det grønlandske retssystem?

- Det grønlandske retsvæsen har i lang tid bygget på, at man ikke har faste kredsdommere. Derfor tager det tid at få berammet sager og indkaldt folk osv. Men det bliver lettere når vi får faste kredsdommere og personale, siger Thomas Trier Hansen.