Udenrigsminister: Uran-eksport er fælles anliggende

Ifølge den danske udenrigsminister fastslår rapporten fra den dansk/grønlandske uranarbejdsgruppe, at der skal ligge en fælles aftale mellem Danmark og Grønland, før der kan eksporteres uran fra Grønland.
Skrevet af mlk
03. oktober 2013 06:34

Den 80 sider lange rapport fra den dansk/grønlandske uranarbejdsgruppe blev i dag fremlagt for Udenrigspolitik Nævn i Folketinget.

- De områder, som er omfattet af Kongerigets fælles politik og som indbefatter udenrigs- forsvars- og sikkerhedpolitik er ikke overdraget, men er en del af Rigsfællesskabet. Det vil sige uran og sjældne jordarter skal omfattes af fælles aftaler. Det er der enighed om i den fælles rapport, vi har lavet, sagde udenrigsministeren efter mødet.

Hvorvidt Danmark i den proces vil spænde ben for et grønlandsk ønske om at eksportere uran ville han ikke uddybe:

- Det har den danske regering ikke taget stilling til på nuværende tidspunkt. Den rigtige rækkefølge er først at lade Grønland træffe sin beslutning uden pres udefra.

Også Siumuts folketingsmedlem Doris Jakobsen fastslog, at en eventuel eksport af uran vil skulle over forbi Christiansborg.

-Der har været uenighed mellem Grønland og Danmark om, hvem der har kompetence for uraneksport. Og derfor er jeg glad for, at man har lavet en fælles rapport. Selv om der stadig er lidt uenighed mellem Grønland og Danmark, vil man beslutte så meget som muligt i  fællesskab, og det kan vi nok ikke undgå, siger hun.

Rapporten sætter dog ikke punktum for alle dansk-grønlandske stridigheder. Ifølge en pressemeddelelse fra Aleqa Hammond er der stadig ikke enighed om den udenrigspolitiske kompentence vedrørende uran.

- Rapporten indeholder også nogle afsnit, hvor Grønland og Danmark er uenige i den juridiske tolkning vedrørende kompetencespørgsmål, særligt vedrørende den udenrigspolitiske kompetence, fastslog hun i går i en pressemeddelelse.

Men ifølge udenrigsministeren er kompetencen med arbejdsgruppens rapport nu slået på plads.

- Der er ikke uenighed om kompetencen på det her spørgsmål – for man er enig om, at det er et fælles anliggende at vurdere, om det her har sikkerheds-, udenrigs- og forsvarspolitiske implikationer, men der er uenighed dels om hvem, der skal stå for det her, og så melder der sig helt givet nogle spørgsmål undervejs, siger han.

Rapporten skal nu oversættes. Det arbejde forventes at være færdigt i slutningen af denne uge eller starten af næste uge. Desuden skal den forelægges Udenrigs- og Sikkerhedpolitisk Udvalg og Råstofudvalget, før den kan blive offentliggjort. Det er derfor endnu uvist om den vil være offentlig ved førstebehandlingen af beslutningsforslaget om nultolerancens ophævelse på tirsdag.