Udenrigsminister afviser distanceret udenrigspolitik

Den danske udenrigsminister Martin Lidegaard afviser, at Danmark er for passiv, når det gælder om at inddrage Grønland og Færøerne i rigsfællesskabets udenrigspolitik. Aleqa Hammond bakker ham op.
17. september 2014 12:28

KØBENHAVN: - Grønland har en stor aktie i Rigsfællesskabets udenrigspolitik.

Det fastslår Martin Lidegaard (R) over for KNR, efter at formanden for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, i en kronik i AG kritiserer den danske regering for ikke at inddrage Grønland nok i rigsfællesskabets udenrigspolitik.

Kritikken kommer, efter at Martin Lidegaard og udviklings- og handelsminister Mogens Jensen (S) for nogle uger siden undlod at nævnte Arktis i en kronik i dagbladet Politiken, hvor en liste over Danmarks udenrigspolitiske interesser blev remset op. Noget, som af Olsvig bliver betegnet som "larmende tavshed om Arktis" fra dansk side.

Hvalkvote-succes
Men Danmark og Grønland arbejder tæt sammen i udenrigspolitiske sager om Arktis, siger Martin Lidegaard til KNR.

- Jeg synes ikke, det er rigtigt, at det er et område, vi forsømmer.

- Lad mig bare nævne, at vi lige har haft - synes jeg - et fantastisk samarbejde mellem Danmark og Grønland i forhold til at skaffe de hvalkvoter, som Grønland har ønsket sig i mange år. Og det kunne vi kun gøre, fordi vi begge parter gjorde en meget stor indsats.

Det samme gælder debatten omkring Arktisk Råd, som både Grønland og Danmark deltager aktivt i, mener han.

Olsvig: Inddrag Grønland og Færøerne i bred udenrigspolitik
Ifølge Sara Olsvig er der en "god dialog mellem Grønland, Danmark og Færøerne". Men "der mangler noget i den danske regerings DNA”, skriver hun i kronikken, når Arktis ikke nævnes i ministrenes kronik. Også selv om Martin Lidegaard kort efter fulgte op med et læserbrev, der fastslog, at Arktis "selvfølgelig" er på listen.

Olsvig mener, at Grønland og Færøerne bør inddrages mere aktivt i al udenrigspolitik - også det, der ligger uden for Arktis.

Hertil siger Martin Lidegaard.

- Jeg har ingen problem med at diskutere al udenrigspolitik med både grønlænderne og færøerne, men jeg tænker, at der, hvor det giver bedst mening, selvfølgelig er der, hvor interesserne er tæt sammenvævet, og hvor de valg, vi foretager os som kongerige på det udenrigspolitiske felt, har stor betydning for både grønlænderne og færingerne.

Hammond roser Lidegaard
IA-formandens kritik bliver også afvist af formanden for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond, som kalder kritikken "uberettiget".

- Aldrig har vi haft så godt et samarbejde mellem Grønland og Danmark på det udenrigspolitiske område, og jeg mener, (den danske, red.) at der er et stort engagement fra både Grønland, Færøerne og Danmark, når der bliver lagt udenrigspolitik, siger hun.

Aleqa Hammond understreger dog, at Danmark også er 'i sin fulde ret' til at føre selvstændig udenrigspolitik i sager, der ligger uden for arktiske interesser.