Udenrigs- og sikkerhedspolitik bekymrer ikke grønlænderne

Økonomi, arbejdsløshed og stigende leveomkostninger er de største bekymringer, grønlænderne har, ifølge en ny undersøgelse fra Ilisimatusarfik.
Det er første gang, at nogen undersøger, hvad befolkningen mener om det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område. Foto © : Rasmus Graversen - Arktisk Kommando
Skrevet af Jens Betak
18. februar 2021 15:23

I politik og i medierne bliver der sagt og skrevet meget om stigende arktisk interesse fra USA, militær oprustning fra Rusland og stigende indflydelse fra Kina. Samtidig har Danmark sat ekstra 1,5 milliarder kroner af til overvågning af Grønland og Arktis.

Men i den grønlandske befolkning fylder udenrigs- og sikkerhedspolitik ikke meget. I hvert fald ikke ifølge en ny meningsmåling, som Ilisimatusarfik har lavet i samarbejde med analysevirksomheden HS Analyse.

LÆS OGSÅ FE: Stormagters spil i Grønland udgør nu den største risiko

I undersøgelsen har de blandt andet spurgt, hvad folk mener, er de største udfordringer for det grønlandske samfund, og der ligger den stigende interesse og militære trussel helt i bunden.

- Vi har også spurgt mere specifikt ind til den sikkerhedsmæssige trussel, og der er heller ikke ret mange i den grønlandske befolkning, der ser den trussel som særlig stor, så den alarm om sikkerhedspolitik i Arktis, er ikke så udbredt i det grønlandske samfund, siger Rasmus Leander Nielsen, adjunkt ved Ilisimatusarfik og en af forskerne bag undersøgelsen.

Nære bekymringer

I stedet er det mere nære bekymringer som arbejdsløshed, dyrere varer og den generelle økonomiske situation, der fylder i hovederne på befolkningen. Det er ikke voldsomt overraskende, mener Rasmus Leander Nielsen, da man ser samme billede i andre lande.

- Nu har vi lige skudt en valgkamp i gang, og ligesom i mange andre lande er det sjældent, at udenrigs- og sikkerhedspolitik fylder særligt meget. Det er de nære problemer i ens bygd eller by, og det ser vi også andre steder, men det er måske overraskende, at der er så lidt interesse - også når man tænker på, at der også bliver skrevet meget om det i den grønlandske presse, siger Rasmus Leander Nielsen.

Hvad er de største udfordringer for Grønland?
Hvad er de største udfordringer for Grønland? Foto © : Ilisimatusarfik

Hvad er de største udfordringer, som det grønlandske samfund står over for?

Den arktiske akse

I undersøgelsen har de ringet og spurgt 704 grønlændere om forskellige emner inden for udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Det er første gang, at befolkningen bliver spurgt ind til emnerne, og undersøgelsen giver dermed et hidtil ukendt billede af, hvad befolkningen mener om udfordringerne for de arktiske egne og internationale relationer - altså hvem Grønland bør samarbejde med.

Netop i forhold til relationer er der et klart ønske om mere arktisk samarbejde - dog med en enkelt undtagelse.

- Island er helt i top. Arktisk Råd og Canada er helt i top, mens lande som Rusland er noget længere nede. Også Kina og Japan er langt nede, så det er meget den arktiske akse, som spiller en rolle, siger Rasmus Leander Nielsen.

Derudover støtter 75 procent af de adspurgte det militære forsvarssamarbejde NATO.

Forskerne bag undersøgelsen fremlagde resultaterne af undersøgelsen på Ilisimatusarfik torsdag.

Du kan læse hele undersøgelsen - dog kun på engelsk - her.

 

Bør Grønland samarbejde mere eller mindre med de følgende lande og organisationer?

Hvem bør Grønland samarbejde med?
Hvem bør Grønland samarbejde med? Foto © : Ilisimatusarfik