Uden minedrift bliver Grønland fattigt

Grønlandsbanken har meldt meget klart ud, hvad de mener den grønlandske økonomi trænger til. Bankens direktør Martin Kviesgaard peger på, at landet havde negativ vækst sidste år, og at den tendens ser ud til at fortsætte. Derfor skal der gang i hjulene på den ene eller anden måde, og alternativerne står ikke i kø.
Martin Kviesgaard
22. marts 2013 05:25

- Det er næppe fiskeriet og bloktilskuddet, der giver mere vækst, det er råstofområdet, der skal i gang, hvis vi skal se en betydelig vækst i Grønland igen, sagde Martin Kviesgaard.

Ligesom resten af landet venter han også med spænding på, at Aleqa Hammond og kompagni slår døren op og fortæller om den politik, som skal tegne landet de næste fire år.

- Hvis Naalarkkersuisut skaber en politik og nogle rammevilkår, som omverdenen vil opfatte som værende usikre, så er det en hindring for investeringer i Grønland, og det er ikke særligt positivt i den her situation, hvor vi ikke har set et gennembrud endnu. Der er brug for et gennembrud på råstofområdet, og det er selvfølgelig interessant at se om det kommer.

Bankdirektøren er heller ikke i tvivl om, hvad det vil betyde, hvis ikke der kommer gang i minedriften i Grønland.

- Der er brug for nye indtægter, får vi ikke det, jamen så vil vi se en lavere velstand i samfundet, en lavere velfærd og sandsynligvis også en fraflytning fra Grønland. Der er simpelthen ikke råd til det velstandsniveau, vi kender i dagens Grønland.

Recepten til at lokke investorer til mineprojekterne er tilsyneladende ganske lige til.

- Det helt afgørende er naturligvis, at der er et nogenlunde sikkert afkast for investorer, når de investerer i Grønland. Så det er sikre og stabile rammebetingelser, det drejer sig om.

Desværre frygter Martin Kviesgaard, at de første skridt i den forkerte retning allerede er taget.

- Der er allerede skabt usikkerhed, ikke kun i valgkampen, men også fra det danske folketings side, der har bedt om et moratorium, begge dele er med til at skabe usikkerhed set fra omverdenens øjne. Vi kan se på de første reaktioner fra udlandet, at man er tilbageholdende med at gå videre med arbejdet i Grønland. 

I forhold til diskussion om royalties frygter Martin Kviesgaard også, at den kan have skadet investeringslysten hos udlændinge.

- Bliver der skabt et mudret billede af, hvad betingelserne er i Grønland, om det så er Royalties eller på anden vis, jamen så er det en stopklods for investeringer, slutter bankdirektøren