Tyskland vil kopiere Australien og returnere bådflygtninge

Ministerium vil forhindre migranter i at nå Europa ved at samle dem op på havet og returnere dem til Afrika.
Syriske flygtninge Foto © : Freedom House/Flickr Creative Commons
Skrevet af Ritzau
06. november 2016 17:35

Det tyske indenrigsministerium ønsker at forhindre migranter i at nå Europas Middelhavskyst ved at samle dem op på havet og sende dem tilbage til Afrika.

Det skriver avisen Welt am Sonntag ifølge nyhedsbureauet Reuters søndag.

I det, der vil være et markant kursskifte for et land med en meget lempelig asylpolitik, oplyser det tyske ministerium, at EU bør vedtage et system lignende det, australierne har.

I Australien patruljerer flåden landets farvand for både med flygtninge og migranter på vej mod landet.

Bådene stoppes af Australien og sendes eller slæbes tilbage. De få, der bliver pågrebet, bliver sendt til lejre i Nauru eller i et tredje land, hvor de skal være, mens deres sag bliver behandlet.

- Eliminerer man udsigten til at nå den europæiske kyst, kan man overbevise migranter om ikke at begive sig ud på den livsfarlige rejse i første omgang, siger en talskvinde fra Tysklands indenrigsministerium til avisen.

- Målet er nødt til at være at fjerne grundlaget for menneskesmuglere og redde migranter fra den farlige rejse, tilføjer hun.

De ti omkomne migranter, som lå i den samme gummibåd, er dog kun en lille del af de dødsofre, der er talt op i løbet af de seneste 48 timer.

På de to døgn er mindst 240 migranter og flygtninge druknet ud for Libyen, oplyser Den Internationale Organisation for Migration (IOM), som er en del af FN.

Fem redningsskibe var inden for synsvidde af de forliste migranter, der var fordelt på to store gummibåde. Men forsøgene på at redde dem lykkedes ikke.

FN's højkommissær for flygtninge, Filippo Grandi, siger, at han er "meget bedrøvet over endnu en tragedie", skriver nyhedsbureauet Reuters.

Han understreger, at mange mennesker kunne reddes, hvis de europæiske lande ville tage imod flere flygtninge i stedet for at tvinge dem til at begive sig ud på den farlige sejlads.

- Middelhavet er en livsfarlig strækning for flygtninge og migranter, men de ser ikke anden mulighed end at risikere livet for at krydse det, siger Grandi i en udtalelse.