Tuusi skuffet over samlingens niveau

Formanden for Inatsisartut mener ikke, at debatformen under efterårssamlingen bærer præg af, at den foregår fra landets mest fornemme talerstol.
Skrevet af Rune Langhoff
16. november 2010 15:03

- Ytringsfrihed er ikke ensbetydende med at skal nedværdige sine kolleger eller beskylde dem for at være dumme, siger formanden for Inatsisartut, Josef Motzfeldt. Han gør her status over årets eftersamling.

- Jeg har naturligvis bemærket, at tonen til tider har været lige på grænsen af det tilladelige. Man bruger den talerstol, som skulle være landets mest respektable, til at beskylde medlemmer af Inatsisartut og Naalakkersuisut for at være uduelige.

Og det er ikke godt nok, mener han.

- Vi er den eneste forsamling her i landet, der debatterer for åbne mikrofon. Derfor burde vi være en rollemodel for hele landets debatform.

En af forklaringerne på de vanskelige forhold, kan være den nye sammensætning af Inatsisartut.

- Ved sidste valg kom der 18 nye medlemmer ind i Inatsisartut, og i den forbindelse kan man spore en vis famlen. Hukommelsen mangler ved en stor del af medlemmerne.

Men de mere rutinerede medlemmer har også en del af skylden, mener Motzfeldt.

- Til gengæld har de gamle garvede medlemmer også svært ved at lytte til de nye toner, som de nye medlemmer har bragt ind i salen.

Formanden har også noteret sig parlamentarikernes ønske om, at se på opbygningen af samlingerne, så der bliver mere tid til fordybelse.

Derfor siger han:

- Alle muligheder er åbne.

Men det er en balancegang, tilføjer han.

- Vi skal også være realistiske. For mange af medlemmerne begynder at længes hjem, når samlingerne bliver for lange. Derfor kunne vi måske lave fire kortere samlinger.

Vigtigst er det dog at huske, at der er mennesker bag politikerne.

- Og det savner jeg en gang i mellem, når de politiske uenigheder forplanter sig til en mere uforsonlig tone - også uden for mødesalen.