Tuusi: Det er politisk forfølgelse

Landstingsformanden har indkaldt til møde i udvalget for landstingets forretningsorden for at informere om hash-anklagerne mod ham. Han afviser dog at trække sig under politiets efterforskning, sådan som Siumut kræver.
09. juli 2009 15:26

Den stormomblæste landstingsformand Josef ”Tuusi” Motzfeldt (IA) har nu indkaldt udvalget for landstingets forretningsorden til et møde i morgen, hvor han vil informere udvalgsmedlemmerne om sagen om den hash, som angiveligt er fundet på hans bopæl.

Sagen kom frem, da flyttefolk fra firmaet ISS i går skulle rykke landstingsformandens møbler over i hans nye embedsbolig. Her fandt de tilsyneladende en klump hash, som de har indleveret til politiet. Landstingsformanden selv afviser anklagerne, mens Siumut kræver, at han trækker sig.

- Hvis Landstinget skal arbejde under rolige forhold og trygge rammer, finder vi det nødvendigt, at han i det mindste under sagens behandling trækker sig fra sin post, siger formand for Siumut, Aleqa Hammond.

I morges afhørte politiet landstingsformand, som hævder, at der er tale om et komplot.

- Jeg har forklaret politiet, at jeg intet kendskab havde til, at der fandtes sådan en klump i mit hus. Havde jeg vidst det, så havde jeg gjort det samme som flyttefolkene og afleveret den til politiet, siger Josef Motzfeldt og henviser til, at han flere gange har oplevet lignende anklager.

- Nu er det ikke første gang, jeg er udsat for den form for politisk forfølgelse, så det forbavser mig for så vidt ikke, at der stadig foregår den slags. Men jeg kan understrege, at jeg ikke har kendskab til denne klump.

Josef Motzfeldt er dog ikke helt sikker på, hvem der i så fald står bag komplottet.

- Jeg kan ikke sige noget som helst. Når nu pressen er den første, der ved noget, før politiet overhovedet er underrettet, så kan jeg kun have mistanke om, at der muligvis findes nogen, der vil skade mig.

Josef Motzfeldt siger til Radioavisen, at han nu afventer, hvad politiet gør. Det samme gør hans partiformand, landsstyreformand Kuupik Kleist.

- Jeg synes det er en ærgerlig sag, selvfølgelig. Men politiet er i gang med at undersøge sagen, og mens undersøgelsen står på, er det ikke min hensigt at kommentere.

Aleqa Hammond fastholder dog, at Josef Motzfeldt bør træde tilbage, indtil han er renset for hash-anklagerne.

- Jeg mener, at det er alvorlige anklager. Da den tidligere landstingsformænd blev anklaget for noget, hvor det var ord mod ord, trak han sig midlertidigt under selve sagen. Det er en god måde at vise respekt for det resterende landsting på, siger hun.

At på den måde kan blive en smal sag for politiske fjender at eliminere en demokratisk valgt landstingsformand - blot ved at indlevere hash til politiet og sige, at det er hans – mener hun ikke, er Siumuts ansvar.

- Det skal du spørge politiet om, ikke Siumut. Vi mener, at han bør gå af, i det mindste under sagens behandling. For vi kan ikke leve med en landstingsformand, der er anklaget for besiddelse af hash, som stadig sidder der, siger Aleqa Hammond.