Tusindvis bliver klogere på Grønland

Omkring 170.000 mennesker ventes at besøge det danske bidrag til verdensudstillingen for arkitektur, som åbner i Venedig på tirsdag. Temaet for udstillingen er fremtidens Grønland og har bidrag fra alle grønlandske tegnestuer.
Skrevet af Martine Lind Krebs
27. august 2012 06:51

Biennalen er verdens største arkitekturbegivenhed, som afholdes hvert andet år. En central del af udstillingen er de nationale bidrag, som for en stor dels vedkommende finder sted i den gamle og smukke Giardini-park, hvor hvert land har en pavillon. Det er Dansk Arkitektur Center, der har til opgave at sammensætte bidraget til den danske pavillon, mens den grønlandske geolog Minik Rosing er kurator for udstillingen.

- I den fremtid, vi skal ind i, kan det ikke nytte, at man opfatter sig selv eller bliver opfattet som et naturfolk, der lige er snublet ind i det 21. århundrede. Grønland har faktisk en enorm fremdrift. Så det handler om at vise Grønland – ikke som et socialt tilfælde – men som en nation med en historie og en fremtid og en identitet, som kan være interessant for andre, siger Minik Rosing.

Udstillingen er skabt af en række teams, der har behandlet hvert sit emne. Blandt andet har Tegnestuen Nuuk i samarbejde med den kendte danske tegnestue BIG tegnet et forslag til en kombineret Atlanthavn og lufthavn i Nuuk. Qarsoq Tegnestue har sammen med Clement og Carlsen samt Tegnestuen Vandkunsten tegnet en ny form for hus, der er tilpasset arktiske omgivelser. Kitaa Arkitekter, David Garcia Studio og Henning Larsen Arkitekter har forsøgt at vise, hvordan Ilulissat kan tilpasse sig den forventede tilstrømning af arbejdere fra andre lande. Mens TNT sammen med Elkiær og Ebbenskov og Hausenberg har arbejdet med at pege på en række dilemmaer, som Grønland er nødt til at diskutere i fremtiden.

Kronprins Frederik åbner den danske udstilling på tirsdag. Udstillingen skal være i Venedig i 3 måneder – og herefter kommer den på turné til en række grønlandske byer og rundt i verden. Men udstillingen er i Venedig ventes omkring 170.000 mennesker at besøge den.