Tusindvis af kandidater er udelukket fra Irans parlamentsvalg

USA sortlister iranske embedsfolk for at nægte moderate kandidater i at stille op ved parlamentsvalg fredag.
Iranerne er ved stemmeurnerne i blandt andet landets hovedstad Teheran fredag den 21. februar. Foto © : Atta Kenare/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
21. februar 2020 07:36

Fredag skal vælgerne i Iran stemme om 290 nye medlemmer til landets parlament.

Men en række kandidater er på forhånd blevet nægtet at stille op, og valget ventes ikke at få nævneværdig indflydelse på Irans udenrigspolitik, som fastlægges af præstestyret og dets leder, ayatollah Ali Khamenei.

Dermed kommer valget ikke til at ændre på Irans forhold til USA, mener USA's særlige repræsentant for Iran, Brian Hook.

Præstemodstandere opfordrer til boykot

Mens Ali Khamenei har betegnet det som en "religiøs pligt" at stemme, og præstestyret i ugerne op til valget har presset på for at få iranerne til at møde frem i stort tal, så opfordrer modstandere af styret befolkningen til at boykotte valget.

Det skyldes, at ni ud af ti allierede af Irans moderate præsident, Hassan Rouhani, er diskvalificeret fra at stille op. Og en tredjedel af de politikere, der er valgt ind i det nuværende parlament, har fået forbud mod at genopstille.

Opposition kalder valg udemokratisk

Dermed er valget alt andet end demokratisk, mener oppositionen.

- Hvis der kun er én fraktion, der sidder i parlamentet, kan man slet ikke tale om et valg, siger Ali Alfoneh, der er senior fellow ved Arab Gulf States Institute i Washington.

Ayatollah Khamenei forsøger at ændre parlamentets sammensætning, så det udgør et modspil til præsident Rouhani, tilføjer han.