Tusinder har råd til ejerbolig

Rigtig mange af de borgere, der i dag bor billigt til leje, er i stand til at købe deres egen bolig. Det slår Naalakkersuisut fast i sin nyligt offentliggjorte boligpolitiske redegørelse.
23. april 2012 11:22

I redegørelsen har Naalakkersuisut ud fra en inkomstanalyse beregnet, hvor stor en del af befolkningen, der har råd til at købe sin egen bolig - på markedsvilkår.

Den viser, at i alt 1.775 ægtepar har en tilstrækkelig høj indkomst til at boligforsyne sig selv. Det svarer til 28 procent af alle par i lejebolig. Disse ægtepar kommer fortrinsvis fra Nuuk, Sisimiut, Ilulissat og Aasiaat i nævnte rækkefølge.

688 af ægteparrene har råd til at flytte til en ejerbolig på 110 kvadratmeter, mens de resterende 1.087 ægtepar har råd til at flytte til en ejerbolig på 85 kvadratmeter.

4.600 ugifte personer har råd til at købe en 65 kvadratmeter stor ejerbolig. Det svarer til 14 procent af alle ugifte personer, der i dag bor i lejebolig. Disse personer kommer fortrinsvis fra Nuuk, Sisimiut, Ilulissat, Qaqortoq, Aasiaat, Maniitsoq.

Naalakkersuisuts ønske er, at så mange som muligt flytter fra lejebolig til ejerbolig, og de fremhæver, at størstedelen af de offentlige tilskud på boligområdet - cirka 300 millioner kroner - langt henad vejen i dag går til borgere, der ikke har brug for støtten.

Det sker gennem fordelagtige lån til ejerboliger og et lavt kapitalafkastkrav til lejeboliger.