Turismen skal sikre Kangerlussuaqs overlevelse
De fleste der rejser ind eller ud af Grønland har på et tidspunkt i deres liv stiftet bekendtskab med Hotel Kangerlussuaq.
Måske er ventetiden på næste fly fordrevet i hotellets cafeteria med en bakke pomfritter, eller også har man taget en overnatning for at udforske områdes storslåede natur.
Nu har det 5357 kvadratmeter store, bastante hotel fra 60'erne fundet en ny ejer.
Efter få måneder på markedet har Albatros Arctic Circle Aps. nemlig købt hotellet, som fremover skal udgøre en hjørnesten i virksomhedens aktiviteter i Kangerlussuaq.
- For at fremtidssikre turismen i Kangerlussuaq, mener vi, at vi er nødt til at tilbyde gæsterne den totale oplevelse. Hotellet indgår som en brik i det puslespil, siger Jørgen Larsen, direktør i Albatros Arctic Circle.
Albatros Arctic Circle ejer i forvejen to vandrehjem i bygden, Polar Lodge og Old Camp, og Restaurant Roklubben. Derudover laver de daglige udflugter ind til indlandsisen.
Der er ikke planer om at nedlægge de to vandrehjem efter hotelkøbet.
Turisterne vil opleve Kangerlussuaqs natur og dyreliv
I dag summer Kangerlussuaq af liv i sommermånederne. Det kan dog hurtigt ændre sig, når de nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat åbner, og de store fly fra udlandet ikke længere slår deres landingshjul ud for at lægge an til landing i Kangerlussuaq.
Jørgen Larsen ser dog ikke så pessimistisk på fremtiden. Han er nemlig overbevist om, at folk stadig vil lægge vejen forbi bygden i bunden af den store fjord.
- En tredjedel af dem, der i dag kommer forbi Kangerlussuaq, vælger at blive her i flere dage. Det tror vi på forsætter, når de nye lufthavne åbner. Turisterne kommer herind, fordi de vil opleve dyrelivet, landskabet og Indlandsisen, siger Jørgen Larsen.
Selvom direktøren for Albatros Arctic Circle ser optimistisk på Kangerlussuaq som turismedestination, erkender han, at der er mange ubesvarede spørgsmål i forhold til bygdens fremtid.
Derfor håber han, at politikerne vil bakke op om, at der forsat skal være flyvninger til Kangerlussuaq, og at man får udgravet sejlrenden, så krydstogtsskibene kan benytte havnen både ved høj- og lavvande.
Hotel Kangerlussuaq på lokale hænder
Albatros Arctic Circle er et datterselskab af danske Albatros.
På trods af den danske forbindelse er Albatros Arctic Circle dog registeret i Grønland, og selskabet og de ansatte betaler skat i herhjemme.
I forbindelse med salget var det vigtigt for den tidligere ejer, Mittarfeqarfiit, at beholde hotellet på lokale hænder.
Derfor er Henrik Estrup, der er administrerende direktør i Mittarfeqarfiit, glad for, at Albatros Arctic Circle har overtaget bygningerne.
- Virksomheden har været i Kangerlussuaq i mange år og udvikle turismen. Vi er glade for, at det er lokale kræfter, som også fremover vil være engageret i bygden, siger Henrik Estrup.
Mittarfeqarfiit ønsker ikke at oplyse salgsprisen, men fortæller, at der har været flere interesserede købere. Det er dog kun Albatros Arctic Circle, som har afgivet et bud.
Flere investeringer på vej
Selvom der gennem de seneste år er blevet foretaget en række forbedringer på Hotel Kangerlussuaq, er det planen, at skal hotellet skal have en overhaling.
- Vi har planer om, at cafeteriet skal shines op. Derudover får hotellet som helhed et løft, så standarten bliver bedre, end den er i dag, siger Jørgen Larsen.
Det er dog ikke alt, der kommer til at ændre sig. Som en del af overdragelsen af hotellet, er det nemlig aftalt, at alle ansatte kan beholde deres job.
Hotel Kangerlussuaq vil også fremover være med til at sikre overnatning til de flypassagerer, som strander i lufthavnen på grund af flyaflysninger.
Hotel Kangerlussuaq har 61 værelser. Derudover rummer bygningerne kontor, lager og en butik.