Turbo på et svar til Ombudsmanden

Råstofdirektoratet sætter nu fuld tryk på at besvare Inatsisartuts Ombudsmand i sagen om offentlighedens adgang til indsigt i beredskabsplanerne for et eventuelt olieudslip i havet ud for Vestgrønland. En sag, som miljøorganisationen Greenpeace har taget op.
18. juli 2011 16:00

Greenpeace-kravet har fået ny aktualitet efter, at 80 miljøaktivister i morges trængte ind på det skotske olieselskab Cairn Energy's hovedkontor i Edinburg - Angiveligt for egenhændigt at bemægtige sig beredskabsplanerne. De har samtidig meddelt, at de er indstillet på at barrikadere sig i hovedkvarteret, hvis beredskabsplanerne er svære at finde, lyder det i en pressemeddelelse fra Greenpeace.

Det er normal praksis i olieindustrien, at planerne bliver offentliggjort. Men det har Cairn Energy hidtil afvist med henvisning til, at det Selvstyret, der har ønsket at hemmeligholde planerne, fordi man frygter, at Greenpeace vil kunne misbruge planerne til at bremse efterforskningsboringerne og sabotere oprydningsarbejdet efter et eventuelt olieudslip. Men det afvises kategorisk af Greenpeace.

- Tværtimod, vores formål er jo netop at øge sikkerheden, ikke at underminere den, lyder det i en pressemeddelelse.

Og mens begivenhederne altså har taget fart i Edinburg, så prøver ombudsmanden her i landet at trænge ind i råstofdirektoratet for at få svar på en henvendelse fra den 11. juni om offentlighedens adgang til indsigt i beredskabsplanerne.

Indtil nu har henvendelserne været forgæves. Direktoratet har undskyldt sig med andre pressende opgaver og ferieafvikling. Men nu er ombudsmandens tålmodighed ved at være brugt op. Så sent som i onsdag spurgte Vera Leth, hvornår der kan ventes at svar i sagen.

Nu lover departementchef Jørn Skov Nielsen, at han vil sætte turbo på sagen, så der allerede i dag - selv om der siden onsdag kun er gået to arbejdsdage - vil foreligge et svar på henvendelsen fra ombudsmanden.

Men Jørn Skov Nielsen forklarer, at besvarelsen ikke vil give noget svar på de spørgsmål, som ombudsmanden oprindeligt har stillet. Men det vil være en forklaring på, hvorfor ferie og rejseaktiviteter har spændt ben for direktoratets sagsbehandling. Og så vil man forsøge at give et bud på en realistisk cirka-deadline for det endelige høringssvar.

Så det kan altså have lange udsigter, før ombudsmanden kan sige noget om offentlighedens ret til indsigt i beredskabsplanerne.