To tunneller skal sikre søkabel

Det skal være slut med brudte forbindelser og store udgifter forbundet med søkablet ud for Nuuk.
Foto © : Titken Jakobsen
23. april 2011 13:24

Tele Greenland A/S har besluttet at bore to tunneller ind i grundfjeldet, hvor kablet skal føres igennem og på den måde fremover være sikret over for store isfjeld og andre flydere, der kan beskadige den vigtige kommunikationslinje.

Tunnellerne skal anlægges fra strandfjeldet i henholdsvis Sana-bugten og Sejtrækkernæsset i Nuuk og 1200 meter ud gennem det underjordiske fjeld til en havdybde på omkring 250 meter.

Ingen konsekvens for kunderne
Projektet er øjeblikket i offentligt udbud hos entreprenør-branchen. Tele Greenland A/S forventer dog, at anlægsarbejdet kan begynde midt i juni i år. Og dét uden at Teles grønlandske kunder vil blive berørt af arbejdet, siger Jørn Jespersen, teknisk direktør ved Tele Greenland A/S.

- De grønlandske kunder vil ikke mærke noget til operationen. Vi har jo to kabler - henholdsvis til Island og til Nordamerika - der hver for sig har den samme performance i forhold til  internet- og teleforbindelse og anden data i øvrigt, siger han.

Forventningen er, at anlægget af de to tunneller kommer til at koste mellem 20 og 50 millioner kroner. Men den udgift vil Teles kunder heller ikke blive berørt af, oplyser Jørn Jespernsen til KNR.

-  Ej, det kan jeg ikke forestille mig. Det er en ganske dyr operation, men investeringen og kablets levetid strækker sig over 25 år, så det kommer efter min mening ikke til at betyde noget for den grønlandske forbruger, siger han.