Trump er svækket og ikke sikret præsidentkandidatur

DeSantis er stor trussel for Trumps chancer for at blive republikaneres præsidentkandidat, siger chefredaktør.
- Ron DeSantis må formodes at være den mand, der har bedst muligheder for rent faktisk at kunne slå Trump. Han er den største trussel mod Trumps muligheder for at blive republikanernes præsidentkandidat, siger Anders Agner. Foto © : Giorgio Viera/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
16. november 2022 08:59

I måneder har snakken gået, og endelig bekræftede ekspræsident Donald Trump spekulationerne natten til onsdag: Han går efter at blive republikanernes kandidat til præsidentposten ved valget i 2024.

Men Trump står svagere i partiet, end han tidligere har gjort, og derfor er han ikke sikret at blive Det Republikanske Partis kandidat.

Det siger Anders Agner, der er chefredaktør ved netmediet Kongressen.com.

- Der er stadig mange hardcore vælgere, som følger ham fuldstændig blindt. Men en position i samme styrkeskala som ved præsidentvalgkampen i 2016, det har han ikke længere, siger Agner.

Den tidligere præsident har ifølge Agner godt fat i dele af baglandet. Det gælder særligt i partiets højrefløj.

Særligt én person bliver nævnt som en mulig udfordrer til Trump.

Det er guvernøren Ron DeSantis fra Florida, der ved det netop overståede midtvejsvalg er blevet genvalgt med enorm opbakning. Han har ikke meldt sig som kandidat til primærvalget i Det Republikanske Parti.

- Han må formodes at være den mand, der har bedst muligheder for rent faktisk at kunne slå Trump. Han er den største trussel mod Trumps muligheder for at blive republikanernes præsidentkandidat, siger Anders Agner.

LÆS OGSÅ Tæt løb giver nyt senatsvalg i Georgia i december

Mens DeSantis har de friske sejr fra Florida i bagagen, har Det Republikanske Parti i manges øjne tabt de seneste tre valg, hvor Trump har været topfigur for partiet.

Ved det seneste midtvejsvalg gik partiet frem, men det bliver af flere anset som et nederlag, at det ikke skete så markant som forventet, og at demokraterne bevarer flertal i Senatet.

Chefredaktøren forventer, at såfremt DeSantis melder sit kandidatur, så vil det - på trods af eventuelle andre udfordrere - i praksis blive en duel mellem DeSantis og Trump.

- En, som virkelig også vil komme til at slå gnister, siger Anders Agner.

Trump er ikke længere et wildcard uden politisk erfaring, hvor vælgerne kan være i tvivl om, hvordan han vil agere som præsident, fremhæver Agner, der alligevel kalder ham et 'stærkt bud' på en republikansk præsidentkandidat.

Det er ikke meldt ud, hvilke personer blandt demokraterne der vil gå efter at blive kandidat til præsidentposten i 2024.

Den siddende præsident, Joe Biden, har flere gange sagt, at han trods sin høje alder ikke har tænkt sig kun at sidde i en valgperiode. Det er dog ikke endeligt meldt ud, om han genopstiller.

Det vil Biden, der fylder 80 år 20. november, adressere i begyndelsen af det nye år, har han sagt.