Truecrime podcast skal forebygge mord

Uhygge og spænding. Det kan man opleve i en ny grønlandsk podcast serie, der handler om grønlandske mordere. Det er på tide at aftabuisere mord i Grønland, mener kvinden bag serien.
Den 24-årige Sikkerninnguaq Olsen står bag podcast serien og mener, at mord begået af grønlændere er alt for tabubelagte. Det vil hun ændre. Foto © : Sikkerninnguaq Olsen
09. maj 2021 11:18

En ny truecrime podcast-serie Inuartoq by Sikkerninnguaq har taget Grønland med storm.

"Jeg skyder dig først, fordi du er min bror", sådan lyder blandt andet en episode i podcasten. Her fortæller hun om en mand der har dræbt syv mennesker i Narsaq.

Den 24-årige Sikkerninnguaq Olsen er kvinden, der står bag podcasten Inuartoq by Sikkerninnguaq. Podcast serien handler om grønlandske mordsager.

28.000 lyttere på 14 dage

Sikkerninnguaq Olsen kommer fra Nuussuaq, en bygd cirka 150 km nord for Upernavik.

Den første ud af seks episoder udkom den 22. april og 28.000 har allerede lyttet til udsendelserne.

Hun mener, at mord begået af grønlændere er alt for tabubelagte, og det vil hun ændre.

- Mordsagerne er alt for tys-tys. Det er som om, det er hemmeligt, hvordan et mord er begået, og selvom man ved, at der har været mord, så taler man ikke åbent om det, fordi det er for småt et samfund.

Hun mener dog, at det er på tide at snakke åbent om det.

Grønland ligger højt af mordsager

- Tallene på mord er enorm høje her i Grønland, hvis man sammenligner med andre lande i verden. Hvis man tænker på indbyggertallet ligger Grønland meget meget højt af mordsager. Det er på tide at forebygge det, fortæller hun.

Der er blevet registreret fem drab og syv drabsforsøg i 2020, viser politiets årsstatistik.

Sikkerninnguaq vil forebygge drab ved blandt andet at fortælle om dem.

- Så folk kan være mere bevidste, beredte om: nåå, sådan kan et mord også begås, så folk kan bedre passe på, siger hun.

Og flere har misforstået hendes budskab. Hun møder nemlig hård kritik fra nogle af lytterne.

- Du er anmeldt til politiet

- Du er en krænker, det du siger er ikke sandt, du personforfølger. For eksempel igår fik jeg en besked, hvor der stod: Du er blevet anmeldt til politiet, fortæller hun.

- Det gør ondt på mig at blive kontaktet på den måde. Skal jeg være bekymret, hvad skal der ske med mig? Det vækker mange tanker.

Ideen om en true crime podcast-serie kom fra en hyggelig aften med vennerne.

- Min kæreste og vores venner talte om krimisager fra Grønland en aften. Det handlede mest om mordsager, som vi har hørt om. Jeg bemærkede, at vi alle havde hørt forskellige ting om de her sager, siger Sikkeninnguaq Olsen. Hun ville en gang for alle finde frem til, hvad der var sandt i historierne.

Og når man kommer fra et lille bygd, er internetproblemer ikke en fremmed udfordring.

- For eksempel kan det tage op til 30 minutter at oplade en halv times lang færdig podcast, hvis man er heldig, griner hun.