Tronfølgeloven er i fare

Den danske regeringens planer om at ændre tronfølgeloven er i stor fare for at blive skudt i sænk, når Danmark, Færøerne og Grønland den 7. juni skal stemme om ligestilling mellem kønnene i kongehuset. Det viser en helt ny meningsmåling, som Gallup har foretaget for avisen Berlingske Tidende.
Skrevet af Karsten Sommer
29. maj 2009 07:47

- Det er overordentligt usikkert, om den bliver vedtaget, siger valgforsker og professor Søren Risbjerg Thomsen, der har analyseret målingen.

Afstemningen skal nemlig foregå samme dag, som Europa-Parlamentetsvalget.

Og da der forventes en lav stemmedeltagelse til Europa-Parlamentsvalget, kan det betyde, at man ikke kan leve op til grundlovens krav om opbakning fra mindst 40 procent af alle stemmeberettigede ved folkeafstemningen.

Ganske vist viser Gallups måling, at 84 procent af danskerne faktisk er for en ændring af tronfølgeloven, men det kræver, at vælgerne møder op og stemmer ja.

Her i Grønland skal loven også til afstemning den 7. juni - fem dage efter Landstingsvalget. Men selv hvis alle stemmeberettigede i Grønland møder frem og stemmer ja, er det usikkert, om det kan redde en vedtagelse af tronfølgerloven.