Trommedanser Anda Kuitse er død

Trommedanser Anda Kuitse er død lørdag på grund af sygdom. En stor kunstner og et stort menneske er gået bort, siger ven.
De to venner Varste Mathæussen og Anda Kuitse boede sammen i Kulusuk i 1994 Foto © : Varste Mathæussen
22. september 2019 18:37

En af Grønlands store personligheder er gået bort lørdag d. 21. september. Trommedanser Anda Kuitse er død efter længere tids sygdom. Det oplyser hans familie til KNR. Anda Kuitse blev 68 år gammel og efterlader sig 10 børn. 

Skuespiller Varste Mathæussen, som også er tidligere leder af skuespillerskolen, fortæller om sin nære ven:

- Han lavede aldrig nye sange. Han har bevaret det gamle og ført det videre.  Det er jo en stor gave for os alle sammen, som har lært noget fra ham. Med stor respekt for den tradition, siger hun.

LÆS OGSÅ Skuespillerelever lærer trommedans

Varste Mathæussen og hendes mand boede hos Anda Kuitse i et halvt år i 1994 i Kulusuk, hvor hun fik hun mulighed for at opleve hans talent på nært hold. Hun fortæller, at Anda Kuitse er en af de trommedansere, der har fået faget ind med modermælken. Både faren Wilhelm Kuitse og moderen Miilika Kuitse mestrede nemlig også trommedansen.

- Anda har det i blodet og i sin sjæl og sin fysik. Det er derfor, han er så fantastisk, når han optræder med sin trommedans. Det er så unikt. Han er et ikon indenfor trommedansen, siger vennen, der også fortæller, at Anda Kuitse var et meget kærligt menneske og en dygtig historiefortæller, der var fuld af respekt for andre.

- Han er den sidste store trommedanser fra Østgrønland, slutter Varste Mathæussen.

Drumdance of Anda Kuitse – HOTEL THE RED HOUSE / TASIILAQ / EASTGREENLAND