Trofæjagt skåner bestanden

Trofæjagt er pludselig blevet et meget debatteret emne verden rundt. Mange vil have jagten forbudt. En jagt som også Grønland tjener penge på.
Foto © : Dan Bach Kristensen
Skrevet af Paarnaq Hansen
04. august 2015 14:43

Efter drabet på løven Cecil har flere organisationer og sociale medier kæmpet for at forbyde trofæjagt.

Men hvis trofæjagt er bæredygtigt, som det er her i Grønland, så er det altså ikke noget, som gør skade på bestanden fortæller Fernando Ugarte fra Grønlands Naturinstitut.

-Trofæjagt betyder slet ingenting, siger Fernando Ugarte, som er leder af naturinstituttets afdeling for pattedyr.

Læs også Efter løvejagt: Jæger frygter trofæjagts endeligt

Han gør det altså klart, at trofæjagt ikke udrydder hverken det ene eller andet grønlandske dyr. Og at bestanden er aldeles ligeglad med, hvem der trykker på aftrækkeren. Det vigtige er, at antallet af nedlagte dyr holder sig indenfor den biologiske rådgivning.

- Vi rådgiver baseret på antal dyr vi formoder, der er i bestanden og den data vi har fra statistikken. Hvor mange dyr der er fanget. Om dyret er fanget af lokale, turister eller trofæjægere spilder ingen rolle for biologien.

Det spiller til gengæld en rolle for økonomien. I Afrika er trofæjagt big business, men også herhjemme og ikke mindst i Qeqqata Kommunia er der penge i trofæjagt.

Det koster knap 18.000 kroner for en fem dages ren og moskus trofæjagt i Kangerlussuaq, inklusiv fly og overnatninger.

I 2009 lavede en række forskellige organisationer en handleplan om, hvordan vi kan tjene penge på de ressourcer vi har i landet, og her var trofæjagt et af områderne.