Troen på uvildig undersøgelse deler udvalg

I det udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg har man langtfra enslydende forventninger til reaktionen på kravet om en uvildig undersøgelse af CIA-sagen. Formanden regner uanset med, at den danske regering har noget at skjule.
Skrevet af Mads Fisker
25. marts 2011 11:37

Formanden for udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg, Demokraternes Justus Hansen, gør sig ingen forhåbninger om, at den danske regering vil give efter for det krav, som Naalakkersuisut inden for de nærmeste dage vil fremsætte på samlet opfordring fra udvalget.

- De har jo sagt nej før, og jeg forventer selvfølgelig også, at de siger nej igen.

Hos et andet udvalgsmedlem er holdningen dog stik modsat.

- Den danske regering kan ikke gøre, hvad der passer dem. Danmark skal respektere, at Grønland har eget parlament og regering, og deres ønsker skal naturligvis imødekommes, siger Siumuts Aleqa Hammond.

Og hvis den danske regering bøjer sig for kravet om en uvildig undersøgelse, er formanden for det udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg ganske overbevist om, at den vil bringe nye sandheder frem i lyset.

- Det tror jeg faktisk. For jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke ville have den her undersøgelse fra starten af. Der må være et eller andet gemt under tæppet. Ellers så havde man vel bare taget bolden op og sagt ok til at tage undersøgelsen tidligere, siger Justus Hansen.

Men tror han dermed, at den danske regering har givet amerikanerne tilladelse til at bruge grønlandsk luftrum og lufthavne til ulovlige fangetransporter?

- Det kan se sådan ud, ja, siger Justus Hansen og understreger, at han nu ikke længere udtaler sig som formand for det udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg, men som både Demokrat og privatperson.

Aleqa Hammond ønsker omvendt overhovedet ikke at tage stilling til, hvor stærk en mistanke hun måtte have til den danske regering. Men forventer dog, at undersøgelsen meget vel kan tænkes at løfte sløret for hidtil skjulte omstændigheder.

- Jeg tror, at undersøgelsen kan - eller muligvis kan - fremkomme med nogle informationer, som vi i Grønland indtil nu ikke har kendt til, siger Siumuts formand, Aleqa Hammond, der altså er menigt medlem af det udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg.