Foto: NASA

Canada Trecifret millionbeløb til arktisk forskning

Canada giver et trecifret millionbeløb til forskning i Arktis. Netværket af universiteter, der har modtaget forskningspengene arbejder tæt sammen med inuit i Canada.

ArcticNet, der er et netværk af universiteter i Canada, har fået en bevilling fra den canadiske stat på 160 millioner kroner til fem års arbejde med arktisk forskning.

Beløbets størrelse er et tegn på, hvor vigtig arktisk forskning er blevet, nu hvor klimaet i de arktiske egne er ved at ændre sig, siger professor Louis Fortier, der er videnskabelig leder af ArcticNet til KNR.

Arktis er det sted i verden, hvor klimaforandringer er tydeligst. Det canadiske Arktis er allerede blevet tre grader varmere siden industrialiseringen begyndte, viser de seneste videnskabelige undersøgelser.

ArcticNet samarbejder meget nært med de fire inuitregioner og har en inuitrepræsentant i hver region, der sørger for, at der bliver lyttet til inuits prioriteringer inden for forskningen og som også sørger for at forskningsresultaterne, når tilbage til de lokale inuitorganisationer.

I løbet af de næste fem år vil ArcticNet have to hovedprioriteter. Den ene er bæredygtig udvikling af den såkaldte blå økonomi i Arktis: skibstransport, fiskeri, turisme og minedrift.

Den anden er at udvikle højere uddannelses- og forskningskapaciteter i de fire inuitregioner.

Forskere fra ArcticNet har tidligere samarbejdet med Naturinstituttet og Ilisimatusarfik i Nuuk.

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt