Tre kvinder deler Nobels Fredspris

Nobels fredspris blev i dag uddelt til tre kvinder fra den 3.verden. Dels Liberias præsident, Ellen Johnson Sirleaf, og hendes landsmand Leymah Gbowee, der har mobiliseret liberiske kvinder efter landets borgerkrig, samt Tawakkul Karman fra Yemen, der er menneskerettigheds- og demokratiaktivist.
Skrevet af Karsten Sommer, DR
07. oktober 2011 15:18

Og valget af netop de tre kvinder kan få stor betydning for ligestillingen mellem mænd og kvinder i hele verden, mener flere iagttagere.

Og det er nærmest symbolsk at prisen bliver tredelt. For kampen for kvinders rettigheder foregår alle steder. Og valget af netop de tre kvinder, viser at ligestillingen rækker videre, end blot kampen for lighed mellem kønnene. Det mener Charlotte Flindt-Petersen fra Institut for Menneskerettigheder.

- Det viser at kvinder også spiller en rolle, i forhold til den politiske kamp, og arbejdet med at få stater til at fungere ordentligt, siger hun til DR-Nyheder.

Konfliktforskeren Kirstine Rønnow Due har mødt den i Europa forholdsvis ukendte Leymah Gbowee, der samlede kvinderne i den afrikanske demokratibevægelse, både i Liberia og Ghana.

- Det var enormt inspirerende at møde en enlig mor på 37, fra et af verdens allerfattigste lande, stå og fortælle hvordan hun fik samlet 300 kvinder, der gennem demonstrationer fik gennemført vigtige ændringer for kvinderne i de to lande, fortæller Kirstine Rønnow Due.

Men det er nok den 72-årige  Ellen Johnson Sirleaf , der er det største symbol på kvinders betydning i udviklingslandene. Hun blev i 2005 Afrikas første demokratisk valgte kvindelige præsident, efter en blodig borgerkrig.

- Hun alene kunne sagtens have fået Fredsprisen, men det at hun nu deler den med to andre kvinder, er et vigtigt symbol på at der er kvinder over hele jorden, der gør noget, og stiller sig i forreste linmje, siger Charlotte Flindt-Petersen fra Institut for Menneskerettigheder til DR´s Troels Jensen.