Tre grønlandske elever på vej i Folketinget

Mandag afholder Folketinget Ungdomsparlament for 178 elever fra Danmark og Grønland.
Skrevet af mlk
02. februar 2011 05:07

Skolepenge til alle ældste skoleelever i Grønland. Sådan lyder et lovforslag fra 10. klasse på Qinnguata Atuarfia i Kangerlussuaq.

Mandag skal de tre elever fra klassen mødes med 175 andre skoleelever i Folketinget til Ungdomsparlament. Og her skal de fremlægge deres lovforslag i udvalg, stille spørgsmål til uddannelsesministrene og forhandle og stemme om lovforslag. Nøjagtigt som lovarbejdet foregår til daglig i Folketinget. Det oplyser kommunikationsmedarbejder i Folketinget Christian Juul Lentz.

Ungdomsparlamentet sammensættes hvert andet år ved at skoleelever udarbejder forslag til nye lov, og blandt disse vælges elever fra 60 klasser ud til at sidde som ’folkevalgte politikere’ for en dag.

Når dagen er ovre har eleverne stemt om 12 lovforslag, og de vedtagne love overrækkes til undervisningsministeren.

Ifølge Folketinget anses Ungdomsparlamentet for en stor begivenhed. I 2009 deltog 10 ministre, 12 medlemmer af Folketinget, Folketingets formand, 2. næstformand og 4. næstformand i ungdomsparlamentsdagen. Ungdomsparlamentet er blevet afholdt hvert andet år siden 1999.

Der er i år ingen færøske elever med, da der blev indsendt nogle lovforslag fra de færøske skoler. Og klassen på Qinnguata Atuarfia var i øvrigt den eneste grønlandske skoleklasse, der indsendte forslag.