Tre af Grønlands markante stemmer får fornem hæder

Ved sin årsfest har Ilisimatusarfik tildelt tre forskere en æresdoktorgrad. Anerkendelsen får de, fordi deres indsats har haft stor betydning for Grønland og den grønlandske befolkning.
Marianne Stenbæk, Minik Rosing og Carl Christian (Puju) Olsen er de seneste tre personer, som Ilisimatusarfik tildeler en æresdoktorgrad. Dermed er der nu tretten personer, som bærer den fornemme titel. Foto © : Ilisimatusarfik
02. oktober 2023 16:20

Ilisimatusarfik har netop udnævnt Carl Christian (Puju) Olsen, Marianne Stenbæk og Minik Rosing til æresdoktorer. Det er den højeste akademiske grad, man kan få.

De tre forskere får titlen, fordi de på hver deres måde har bidraget til samfundet og videnskaben, skriver Ilisimatusarfik i en pressemeddelelse.

Universitetet begrunder udnævnelsen af Carl Christian Olsen med, at han gennem en menneskealder har gjort et enestående bidrag til inuit-sprogene, som han ikke kun har forsket i, men også kæmpet for at bevare og udbrede. Desuden har Carl Christian Olsen arbejdet aktivt for at styrke rettighederne for inuit.

- Jeg føler, at mit mangeårige arbejde som magister bliver anerkendt. Jeg er beæret over påskønnelsen. Samtidig glæder det mig, at højtuddannede grønlændere også kan blive vist den ære at blive udnævnt til æresdoktor, siger han til KNR.

Marianne Stenbæk, der blandt mange er kendt som KNR’s korrespondent i Canada, får doktorgraden for at have skabt vedvarende forbindelser mellem universitetsforskningen, kunstnere og samfundet i Grønland og Canada.

I pressemeddelelsen skriver Ilisimatusarfik, at Marianne Stenbæk har haft særligt fokus på bæredygtighed og oprindelige folks rettigheder. Noget hun ofte har fortalt i sine reportager i radioen.

Til KNR siger Marianne Stenbæk om udnævnelsen.

- Det har gjort mig helt fantastisk glad. Det giver mig en anerkendelse fra Grønland, et land jeg gennem fyrre år er kommet til at elske højt, og viser, at mit arbejde er blevet værdsat, siger hun.

Foto © : Ilisimatusarfik

Geolog Minik Rosing er tilknyttet Københavns Universitet, men store dele af hans forskning tager sit afsæt i Grønland. Han har blandt fundet nogle af Jordens ældste tegn på liv i sten fra Isua-området.

Ilisimatusarfik begrunder udnævnelsen af Minik Rosing med, at hans opdagelser og teorier om Jordens tidlige udvikling har haft en global betydning. Samtidig besidder Minik Rosing en unik evne til at formidle sin videnskab på en forståelig måde.

- Jeg er utrolig glad og stolt over udnævnelsen. Det er dejligt, at ens arbejde bliver påskønnet på hjemmebanen. For mig er Ilisimatusarfik en vigtig institution. Universitetet gør os nemlig klogere og spreder kendskabet til Grønland. Samtidig inspirerer det forskere i hele verden til at få nye ideer, siger Minik Rosing til KNR.

Udover æresdoktorbeviset modtager æresdoktorerne også et emblem i grønlandsk guld.