Trawlere hentede kvart milliard til landskassen

Havgående fiskeri herhjemme kastede sidste år en kvart milliard kroner i landskassen. Det viser en ny opgørelse fra Grønlands Arbejdsforenings brancheudvalg for fiskeri, der mener, at man har et dårligere image end fortjent.
Skrevet af Mads Fisker
25. maj 2012 08:40

Formand for brancheudvalget Henrik Leth håber således, at tallene vil være med til, at få både befolkningen og politikere til at se med mildere øjne på det havgående fiskeri, der er domineret af relativt få og stærke ejere. 

- Der er ingen tvivl om, at vi har et relativt dårligt image både i politiske kredse og blandt befolkningen måske også. Med de her tal vil vi gerne forsøge at vise, at det
rent faktisk er sådan, at det havgående fiskeri bidrager i betydeligt omfang til samfundsøkonomien her i landet. Både i form af skatter og afgifter, men også i og med, at vi beskæftiger en hel del mennesker, som ellers måske ville stå uden job, siger Henrik Leth.

Og det er først og fremmest den skat, som de omkring 800 beskæftige inden for det havgående fiskeri betaler, der i opgørelsen tæller op til den kvarte milliard kroner, erhvervet sidste år landede til de offentlige kasser.

Derudover bidrager afgifter med godt 30 millioner, mens selskabs- og udbytteskatter ifølge GAs opgørelse beløb sig til 36,2 millioner kroner.

Brancheudvalgsformand Henrik Leth, der er på vej til at skifte direktørstillingen i GA ud med en plads for bordenden af Polar Seafoods bestyrelse, håber samtidig, at den kvarte milliard kroner får politikerne til at løfte blikket fra de endnu ikke realiserede storskalaprojekter inden for blandt andet aluminium- og jernindustrien.

- Vi har den opfattelse, at man har enormt store forventninger til de kommende erhverv, som vi er bange for ikke kan indfries. Men vi kan levere tallene, og de er netop vigtige, fordi de viser, at det havgående fiskeri er nødvendigt for Grønland og ikke et erhverv, der bliver overskygget af de nye industrier, siger Henrik Leth.

Og hos Grønlands Arbejdsgiverforening handler det først og fremmest om at lovgivningen inden for fiskeriet er med til at sikre investeringer i nye og hundedyre trawlere til hellefisk, torsk og også rejer.

Det står i hvert fald øverst på brancheudvalgets ønskeseddel til politikerne.

- Vi mener, at politikerne bør få øjnene op for, at vores erhverv er under udvikling, ikke afvikling. Se at få gang i udviklingen omkring de her omsættelige kvoter, så man har sikkerhed for, hvad man har fiske på længere sigt. At man sikrer stabile rammer skatte- og afgiftsmæssigt, så man ikke skal gå og frygte, når man laver en investering, at vilkårene lige pludselig ændrer sig fra det ene år til det andet, siger formand Henrik Leth.