Transportvej langs vandsø truer drikkevand

I Sisimiut kan snescootere, slædehunde og pistemaskiner uhæmmet fræse af sted i kanten af vandsøen. Der er nemlig etableret en såkaldt "transport-korridor". Landslæge råber nu vagt i gevær.
09. juni 2010 14:49

I november 2007 faldt en pistemaskine gennem isen i transport-korridoren i kanten af vandsøen i Sisimiut og blev først hevet op to dage senere. Der er så vidt vides ikke registreret nogen forurening i den forbindelse.

Men ifølge landslæge Flemming Stenz er det kun et spørgsmål om tid, før der sker en forurening i Sisimiut.

- Hvis der sker en forurening, bliver det forhåbentligt opdaget hurtigt, så man kan stoppe udledning af vand fra søen. Men det vil give nogle praktiske og meget omkostningstunge problemer. For så skal man pludselig skaffe vand et andet sted fra og muligvis over lang tid, påpeger Flemming Stenz.

Hvilke forureningsmæssige konsekvenser, korridoren har for området, kan dyrlæge Reiku Sarvijoki fra Veterinærafdelingen under Departementet for Natur og Miljø ikke fastslå konkret. Men generelt, siger hun:

- Al forurening har betydning, og derfor har vi generelt de såkaldte spærrezoner, så vi kan holde søerne så rene som muligt. Principielt er det bedst at holde de områder fuldstændig rene og fri for både maskiner, hundeslæder og mennesker, siger dyrlæge Reiku Sarvijoki.

Det skønnes, at der er 4-5 store bæltekøretøjer og 600-800 snescootere i Sisimiut.

Det er det tidligere Hjemmestyres bekendtgørelse om motoriserede befordringsmidler i Sisimiut, Kangerlussuaq og Maniitsoq fra 1999 samt et regulativ for arbejdskørsel og kørsel med snescootere fra den gamle Sisimiut Kommune i 1998, som danner grundlag for transport-korridoren.