Transparency: Lange svartider et demokratisk problem

Tidsfristen er 10 dage. Alligevel gik der henholdsvis seks og fire måneder, før Jens B. Frederiksen fik svar på to paragraf 37 spørgsmål.
22. januar 2014 09:33

Spørgsmålene drejede sig om Aleqa Hammonds holdning til, at daværende naalakkersuisoq Miiti Lynges mand havde en eftersøgningslicens og departementschefen for formandens departements ansvar i ansættelsen af en departementschef til departementet for finans og indenrigsanliggender.

Transparency Greenlands formand kalder det et demokratisk problem, mens Demokraternes formand er fortørnet og mener, at det her er udtryk for store problemer i Selvstyret.

Formand for Transparency Greenland, Anders Meilvang slår også fast, at det principielt er meget uheldigt, at Naalakkersuisut er så lang tid om at svare på spørgsmål fra sin arbejdsgiver Inatsisartut.

- Det er et demokratisk problem, fordi vores system er delt op sådan at man har en magtdeling mellem de tre instanser og det er meget vigtigt, at den lovgivende magt har jo ansat Naalakkersuisut til at føre lovgivningen ud i verden. Og Inatsisartut skal så kunne få svar på, hvis der er noget de mener ikke er i orden med den måde man udøver magten.

Anders Meilvang har ikke sat sig ind i de respektive spørgsmål, men peger på, at det ikke mindst er vigtigt med rettidige svar i kritiske sager. 

- Det er meget uheldigt hvis den udøvende magt trækker tiden i så lang tid, og især hvis det med nogle spørgsmål som er inde på nogle kritiske områder.

Vi har forsøgt at få fat i henholdsvis Aleqa Hammond og Vittus Qujaukitsoq som stod bag de sene svar, men det har ikke været muligt på grund af møder og embedsrejser.