Transparency Greenland hilser Sermersooqs planer om whistleblowerordning velkommen

Anti-korruptionsorganisationen Transparency Greenland hilser i et åbent brev til Kommuneqarfik Sermersooq hovedkommunens planer om at indføre en whistleblowerordning for både borgere og ansatte velkommen og vil meget gerne medvirke ved gennemførelsen af ordningen.
05. juni 2014 06:47

Transparency Greenlands formand, Anita Hoffer gør opmærksom på, at Inatsisasrtut sidste år på efterårssamlingen med et beslutningsforslag har pålagt Naalakkersuisut at fastsætte regler, som giver virksomheder og myndigheder her i landet mulighed for at etablere whistleblowerordninger.

Inatsisartuts lovudvalg har i en betænkning gjort opmærksom på, at Justitsministeriet i Danmark har nedsat et udvalg, der kigger nærmere på de offentliges whistleblowerordninger, fordi de åbner mulighed for formidling af personfølsomme oplysninger om mulige kriminelle forhold. Derfor kræves der i Danmark en forhåndsgodkendelse fra Datatilsynet af offentlige whistleblowerordninger.

Anita Hoffer gør samtidig opmærksom på, at Naalakkersuisut i en længere periode har haft drøftelser med staten om at få persondataloven i kraft i Grønland.

Men ifølge hendes kan en ikraftsættelse af persondataloven risikere at strande helt, hvis det vurderes, at hverken myndighederne eller virksomhederne her i landet har de fornødne ressourcer til at efterleve persondataloven.

- Derfor bør der også ses på andre muligheder . Og Transparency Greenland finder det meget positivt, at Kommuneqarfik Sermersooq ønsker at etablere en whistleblowerordning og går gerne i dialog med kommunen med den viden, vi har på området, understreger Anita Hoffer i sit åbne brev.