Transformator skal tø ældres vandrør op

Nukissiorfiit fortæller, at hjælpen er på vej til alderdomshjemmet Utoqqarmiut i Alluitsup Paa, der har været uden vand i hanerne i 12 dage.
Alluitsup Paa
Alluitsup Paa Foto © : Jane Ina Hansen
Skrevet af Thomas Munk Veirum
09. december 2015 16:01
Versionist Jaaku Lyberth

Forsyningsvirksomheden har transporteret en ny transformator til Alluitsup Paa - der via varmekabler skal være med til at varme den frosne vandledning op.

- Hvis det lykkedes med det her, så kan vi forhåbentlig få den tøet op i morgen, hvis vi er heldige, at vi får den sat i drift i dag, siger Lars Hoffmeyer, distriktschef i Nukissiorfiit Kujalleq, til KNR tirsdag.

Læs også Alderdomshjem har været uden vand i 12 dage

Han fortæller, at det er den lange periode med temperaturer ned omkring 20 til 30 frostgrader, der er skyld i, at flere vandledninger i Sydgrønland er frosset til.

Det er særligt et problem i bygderne, hvor der ikke er megen cirkulation i vandledningerne om natten - hvorfor vandet i ledningerne fryser til.

Renoveringsmodne ledninger har været med til at forværre problemet.

- Det vi måske skal blive lidt bedre til, det er at gå ind og analyser på ledningerne lidt tidligere, men hvis ledningerne ligger i jorden, har vi svært ved at se, om de er udskiftningsmodne eller ej, siger Lars Hoffmeyer.

Læs også BILLEDER Nuussuaq-bydelen i Nuuk står uden vandforsyning

Hvis ikke den ny transformator slår til i Alluitsup Paa og vandrørene tøes op, vil Nukissiorfiit muligvis forsøge at få en tank stillet op i bygden med vand.

- Det kan godt være, at vi skal ud og finde alternative løsninger, hvis ikke vi kan tø denne her ledning op på nuværende tidspunkt, og lige nu ser det jo ikke ud til, at vi får varmere vejr, siger Lars Hoffmeyer.