Trætte piloter i grønlandsk luftrum

Det er ikke kun de danske piloter, der er trætte. Det gælder lige så vel de grønlandske, siger formanden for Flyvebesætningsforeningen for Grønland.
20. april 2011 11:52

Ni ud af ti piloter har i en spørgeskemaundersøgelse svaret, at de har begået fejl i luften på grund af træthed. Og 82 procent af dem kalder de nuværende arbejdstidsregler for piloter for "uforsvarlige". 575 piloter har deltaget i undersøgelsen, som Politiken og Sammenslutningen af Danske Erhvervspiloter har fået foretaget, og den omfatter også Air Greenlands 108 piloter. Blandt dem er erfaringerne tilsvarende. Nemlig at de lange arbejdsdage giver trætte piloter.

- Vi mærker effekten på samme måde som andre europæiske piloter. Vi mærker helt sikkert, at folk kan føle sig mere udslidte på grund af de her lange arbejdsdage, siger formand for Flyvebesætningsforeningen For Grønland, Ove Grødem.

I juli 2008 blev de danske arbejdstidsregler afløst af EU-regler, der øgede arbejdstiden fra 45 til 60 timer om ugen og tillader piloterne at arbejde op til 15 timer i træk.

Men bliver de eksisterende regler så også udnyttet i praksis hos Air Greenland?

- Vi kører op til max på dage med forsinkelser og også tæt på max, når vi når vores højsæson, svarer Ove Grødem.

I Grønland er piloternes udfordring især de mange starter og landinger i løbet af en dag, det ustadige vejr, og mørkeflyvningerne om vinteren i Nordgrønland. Disse ting tager reglerne heller ikke højde for, mener han.

Air Greenlands direktør Michael Binzer vil ikke forholde sig til, om reglerne bør ændres eller om undersøgelsens resultater vækker bekymring hos ham. Hans eneste fokus er at reglerne er fælles for alle i Europa.

-   Det har jeg sådan set ikke nogen personlig holdning til. Jeg er i fuld forvisning om at Statens Luftfartsvæsen er den rette kompetente myndighed til at varetage vores interesser. Det, der betyder noget for Air Greenland er, at vores piloter skal operere under samme vilkår som andre flyselskaber i Europa, siger Michael Binzer.

Ove Grødem mener, at reglerne bør laves om på, men er enig i, at det skal ske i EU-regi.

- Jeg mener ikke, det er piloterne selv, der skal sige fra, fordi de føler sig trætte. Det er ikke er sikkert, at de kan forudse, hvor trætte de er flere timer senere. Jeg mener heller ikke, det er luftfartsselskaberne selv, der skal begrænse deres arbejdstid, for det vil påvirke deres konkurrenceevne over for de selskaber, som ikke vil begrænse arbejdstiden. Så jeg synes der skal laves fælles EU-regler, der begrænser det her mere, således at man kan sikre betryggende arbejdstidsregler for alle piloter, siger Ove Grødem.

Den danske transportminister Hans Christian Schmidt (V) udtalte mandag til Politiken, at han straks vil bede EU-kommissionen om at tage affære i sagen.