"Træls at se canadiske hellefiskebåde her"

En borger har taget billeder af et canadisk hellefiskefartøj i Nuuk, da han blev frustreret. Der er en naturlig forklaring, lyder det fra departementet.
12. juli 2014 15:11
Der er forskellige regler for, hvilket udstyr der må bruges til fiskeri af hellefisk i Canada og i Grønland, men samtidig sælger canadiske fartøjer ofte deres fisk her i landet. Det har frustreret en borger, Johannes Egede.
 
Han blev forleden irriteret, da han så en canadisk hellefisketrawler lagt til kaj i Nuuk Havn. Han tog et fotografi med sin telefon, og så gik han til tasterne på Facebook:
 
- Canadierne haler masser af hellefisk ind med garn og eksporterer dem via Grønland. Når vi ikke må bruge garn, er det godt nok træls at se på dem, selvom om vi kan lægge til lands som dem, må vi fortsætte vores fiskeri, som ikke kan betale sig, skrev Johannes Egede.
 
På fotografiet ses den canadiske trawler Sikuvut i Nuuk Havn.
 
Radioavisen har henvendt sig til departementet for fiskeri, fangst og landbrug. 
 
- Canadiske fartøjer fisker ikke i grønlandsk farvand, men i Canada, og dér gælder de regler som canadierne fastsætter, skriver afdelingschef Emanuel Rosing.
 
Udenlandske skibe indhandler ofte til Grønland, hvis de kan få højere priser for deres fisk her. Det er nok derfor, at Sikuvut havde lagt til i Nuuk. I Canada kan fiskere bruge synkegarn i hellefiskefiskeriet, men det er nøje kontrolleret fiskeri, og fiskerne kan ikke få nye garn, med mindre de afleverer de gamle og udslidte garn.