Totalfred polarlomvierne

Totalfredning af polarlomvierne i Grønland i mindst 10 år. Det er anbefalingen fra Grønlands Naturinstitut, der her til formiddag holdt pressekonference.
Skrevet af Jette Andersen
03. oktober 2013 09:51

Der har siden ca. 1990 været 33-71 procents fald i lomviekolonierne i Grønland.

Den kraftige nedgang er sket på trods af blandt andet stop for forårsfangst siden 2001 og stor reducering af anden fangst på lomvierne.

Det var forsker Aili Lage Labansen og seniorforsker Flemming Merkel, der fremlagde problemet for den fremmødte presse.

Og grunden til den drastiske anbefaling er ganske enkelt, at forskerne ikke har kunnet se en forbedring af lomviernes betande, selvom der både har været stop og reduvering af fangst på fuglene.

Som Naturinstituttet tidligere har meldt ud, så er blandt andet ulovlig fangst en stor del af årsagen til nedgangen. Men nu er forskerne også begyndt at se på muligheden om miljøet - de økologiske forhold - også spiller en rolle.

Hvis der ikke er opbakning, som Aili Lage Labansen udtrykte det, til totalfredning af polarlomvierne i Grønland, så anbefaler de en forkortet jagtperiode, så man kun kan fange fuglene i en måned - fra d. 15. oktober til den 15. november, frem for helt til februar, som det er i dag.

Derudover ser Naturinstituttet gerne, at forårsjagten i Illoqqortoormiut stoppes og at der laves ekstra tiltag mod ulovlig fangst.

Men fakta er, at hvis lomvierne forsvinder fra kolonien, så har den meget, meget svært ved at genopstå, og det er ikke før set i Grønland, at en lomvier vender tilbage til en koloni, var konklusionen fra Grønlands Naturinstitut.