Torskepriser risikerer et nyt dyk

Kvoten på torsk i Barentshavet bliver historisk høj i 2013, hvor den norsk-russiske kvote bliver på 1 million tons. Et prisdyk vil ramme grønlandske fiskere.
Skrevet af Noah Mølgaard
24. oktober 2012 09:30

Grønlandske fiskere i det kystnære fiskeri har i år en kvote på 15.000 tons. Og hvis man sammenligner med Norge og Rusland, så er vi oppe imod en kvote på 1 million tons i 2013. Det kan ramme de grønlandske fiskere direkte i pengepungen.

- Vi frygter, at der kommer et prisdyk som konsekvens af ,at der kommer mange torsk på verdensmarkedet, siger Tønnes O.K. Berthelsen fra fisker- og fangerorganisationen KNAPK til KNR.

KNAPK er nu med i det nye nordatlantiske samarbejde ”Nordatlantiske Maritime Klynge Alliance”, som blandt andet kigger på konkurrencen fra Rusland.  Det er Norge, Grønland, Canada, Færøerne, Danmark og Island, der deltager i det nye samarbejde.

- Vores modtræk kan være højere forædling af torsk i Grønland i stedet for at sende fisken til videre forarbejdning i udlandet, siger Tønnes O.K. Berthelsen.

Deltagelsen i Nordatlantiske Maritime Klynge Alliance giver blandt andet adgang til islandske erfaringer. Den islandske produktion af torsk giver langt mindre udsmid. Islændingene bruger 95 procent af fisken, og det er 20 procent mere end den grønlandske udnyttelse.

- Det betyder at grønlænderne har et udsmid til en værdi på 61 millioner kroner, siger Arnar Jónsson, der er projektleder i Iceland Ocean Kluster, der arbejder for bedre udnyttelse af fiskeresurser ifølge organisationens hjemmeside.

Royal Greenland er allerede gået i gang med at forbedre sine faciliteter i torskeproduktion i Maniitsoq og Paamiut, hvor der bliver fileteret. Men der skal mere til.

- Islændingene tørrer torskehoveder og andre dele af fisken. Der er også mulighed for, at man kan lave produktion af torskelever i Grønland. Men det hele afhænger af, om man kan skaffe råvarer nok til at kunne opretholde en rentabel produktion, siger Tønnes OK Berthelsen.

Nordatlantiske Maritime Klynge Alliance mødes igen i København i slutningen af november, hvor de blandt andet skal kigge på konkurrencen fra øst.